Listerioza – nowe oblicza starego problemu
Listerioza to powszechnie występująca bakteryjna choroba zakaźna dotykająca głównie przeżuwaczy, ale także inne zwierzęta oraz człowieka. Powodowane przez nią infekcje z reguły mają charakter subkliniczny, jednak zdarzają się także przypadki o bardzo ciężkim przebiegu. Rodzaj Listeria stanowi stały obiekt zainteresowania na polu naukowym, dlatego ostatnie lata zaowocowały licznymi publikacjami opisującymi nowe gatunki oraz alternatywne metody zapobiegania i leczenia listeriozy. Ze względu na wszechobecność występowania omawianego patogenu, jak również potencjał zoonotyczny, znajomość jego charakterystyki, źródeł infekcji, objawów chorobowych i leczenia ma znaczenie w praktyce lekarsko-weterynaryjnej.
Etiologia i źródła zakażenia
Rodzaj Listeria obejmuje następujące gatunki: L. monocytogenes, L. ivanovii (podgatunki ivanovii i londoniensis), L. innocua, L. seeligeri, L. welshimeri, L. grayi, L. fleischmanni, L. weihenstephanensis – z czego tylko dwa pierwsze uznawane są za patogenne. L. monocytogenes stanowi zagrożenie dla ludzi i niektórych gatunków zwierząt, natomiast L. ivanovii to patogen głównie przeżuwaczy, z okazjonalnymi infekcjami wśród ludzi. Lata 2014-2015 zaowocowały opisaniem zupełnie nowych gatunków Listerii: L. floridensis, L. aquatica, L. cornellensis, L. riparia, L. grandensi, L. booriae i L. newyorkensis (1).
Są to Gram-dodatnie, urzęsione pałeczki niewytwarzające spor i układające się w krótkie łańcuszki. Uznawane są za względne beztlenowce – ich wzrost wzmagany jest 10-proc. zawartością CO2 w atmosferze. Bakterie te rozwijają się najlepiej w temperaturze od 30 do 37°C, natomiast są w stanie przetrwać i namnażać się nawet w 4°C. Optymalny do wzrostu zakres pH to 4,5-9,6. Naturalne [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
POSTĘPOWANIA
w weterynarii




