Dieta psów oparta na produktach niepoddanych obróbce termicznej - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Dieta psów oparta na produktach niepoddanych obróbce termicznej

Zwolennicy stosowania takiego modelu żywienia zakładają, że podstawową zaletą diety typu BARF jest wyższa strawność składników odżywczych, takich jak białka oraz kwasy tłuszczowe – kwestia kontrowersyjna, gdyż wyższa strawność jest obserwowana tylko w porównaniu do karm suchych, a nie do karm mokrych czy diety domowej. Założenie, że nieprzetworzone surowce pochodzenia zwierzęcego dostarczają dodatkowych enzymów trawiennych, jest błędne. Aktywność enzymatyczna zarówno endogennych enzymów proteolitycznych, jak i lipolitycznych, jest wystarczająco wysoka, aby z odpowiednią efektywnością strawić białka i tłuszcze karmy bez względu na jej rodzaj.

Co prawda niektóre badania naukowe (6, 10) wskazują na wyższą strawność białka, składników mineralnych, ale już nie tłuszczu. Konsekwencjami zmniejszonej strawności białka w przypadku karm suchych są wysoka temperatura w czasie ekstruzji oraz powstawanie związków o strukturach bardziej odpornych na działanie enzymów proteolitycznych. Dodatkowo zwiększona strawność składników mineralnych w przypadku karmy typu BARF, w porównaniu z karmami suchymi, jest konsekwencją powstających w czasie produkcji karm suchych związków chemicznych o udowodnionym działaniu chelatującym. Związki takie to połączenia białek z polifenolami, związki powstałe w wyniku reakcji Maillarda czy heterocykliczne aminy. Substancje o wysokim potencjale mutagennym (poza ich negatywnymi właściwościami na funkcje przewodu pokarmowego) powodują zmniejszenie biodostępności większości składników odżywczych.

Wszystkie te zależności nie dotyczą karm mokrych, w których obróbka termiczna przebiega w niższych temperaturach i także w środowisku uwodnionym. Dodatkowo można założyć, że w przypadku karm mokrych czy przygotowywanych w warunkach domowych, obróbka termiczna surowców zawierającyc...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2640 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.