Dieta psów oparta na produktach niepoddanych obróbce termicznej
Zwolennicy stosowania takiego modelu żywienia zakładają, że podstawową zaletą diety typu BARF jest wyższa strawność składników odżywczych, takich jak białka oraz kwasy tłuszczowe – kwestia kontrowersyjna, gdyż wyższa strawność jest obserwowana tylko w porównaniu do karm suchych, a nie do karm mokrych czy diety domowej. Założenie, że nieprzetworzone surowce pochodzenia zwierzęcego dostarczają dodatkowych enzymów trawiennych, jest błędne. Aktywność enzymatyczna zarówno endogennych enzymów proteolitycznych, jak i lipolitycznych, jest wystarczająco wysoka, aby z odpowiednią efektywnością strawić białka i tłuszcze karmy bez względu na jej rodzaj.
Co prawda niektóre badania naukowe (6, 10) wskazują na wyższą strawność białka, składników mineralnych, ale już nie tłuszczu. Konsekwencjami zmniejszonej strawności białka w przypadku karm suchych są wysoka temperatura w czasie ekstruzji oraz powstawanie związków o strukturach bardziej odpornych na działanie enzymów proteolitycznych. Dodatkowo zwiększona strawność składników mineralnych w przypadku karmy typu BARF, w porównaniu z karmami suchymi, jest konsekwencją powstających w czasie produkcji karm suchych związków chemicznych o udowodnionym działaniu chelatującym. Związki takie to połączenia białek z polifenolami, związki powstałe w wyniku reakcji Maillarda czy heterocykliczne aminy. Substancje o wysokim potencjale mutagennym (poza ich negatywnymi właściwościami na funkcje przewodu pokarmowego) powodują zmniejszenie biodostępności większości składników odżywczych.
Wszystkie te zależności nie dotyczą karm mokrych, w których obróbka termiczna przebiega w niższych temperaturach i także w środowisku uwodnionym. Dodatkowo można założyć, że w przypadku karm mokrych czy przygotowywanych w warunkach domowych, obróbka termiczna surowców zawierającyc...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2640 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Zapobieganie W przypadku zachorowań na kolisepticemię należy brać pod uwagę przede wszystkim dwa czynniki: niski poziom immunoglobulin w surowicy krwi oraz system odchowu cieląt sprzyjający zakażeniom patogennymi szczepami E. coli (14, 17, 18). Wiele czynników ma wpływ na transfer immunoglobulin siarowych. Jednak najważniejszą rolę odgrywają czas, w jakim zostanie podana siara po urodzeniu, oraz ilość […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Kiedy warto zlecić rozmaz krwi u koni?
Z drugiej strony należy jednak mieć na uwadze niską czułość tej metody – wynik ujemny nie jest podstawą wykluczenia choroby. Zarówno w przypadku anaplazmozy, jak i babeszjozy odsetek zakażonych krwinek może być bardzo niski, a okres, w którym będzie możliwa ich mikroskopowa identyfikacja, krótki (4, 8). Co za tym idzie, w razie wyniku ujemnego u […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]