Czy we współczesnej diecie psów należy bezwzględnie unikać węglowodanów?
Źródła skrobi
Do najważniejszych i najczęściej komentowanych źródeł skrobi w karmach dla psów zaliczana się: kukurydza, pszenica, jęczmień oraz ryż.
Także całkowicie niezbożowe źródła strawnych węglowodanów (ziemniaki, sorgo, bataty, tapioka czy zielony groszek) znajdują zastosowanie w produkcji przemysłowej. Warto zauważyć, że autorzy publikacji naukowych podkreślają różnice w strawności czy indeksie glikemicznym, wskazujące na potencjalne korzyści płynące ze stosowania składników innych niż zboża.
Oszacowanie ogólnej zawartości węglowodanów w produkcie nastręczać może pewnych trudności. Producenci nie mają obowiązku podawać ich udziału na etykietach. W przybliżeniu można się zorientować, odejmując od 100% wymienioną na opakowaniu ilość białka, tłuszczu i popiołu, pamiętając oczywiście o wilgotności produktu.
Karmy
W jednym z bardziej ciekawych eksperymentów naukowych porównano proporcje makroskładników pokarmowych preferowane przez psy, reprezentujące 5 różnych ras. Wyniki, które uzyskano, były zaskakująco zbliżone. Najchętniej wybierany pokarm zawierał energię pochodzącą w około 30% z białka, 63% z tłuszczu i tylko w 7% z węglowodanów.
Jednak trudno obecnie spotkać na rynku suchą karmę o niższym niż 40% udziale składników węglowodanowych (jedynie w produktach dla psów otyłych spotykana się podwyższony udział włókna kosztem ogółu węglowodanów).
W procesie produkcyjnym karm wilgotnych, skleikowana skrobia wraz ze zdenaturowanym białkiem mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowej struktury wewnątrz puszki czy batona. Warto jednak zwrócić uwagę na wyniki najnowszych badań preferencji pokarmowych kotów, dotyczących właśnie produktów o wysokiej wilgotności, które wskazują, że chętniej wybierane są karmy zawierające dużo białka i mało węglowodanów.
W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o podstawowym procesie technologicznym wykorzystywanym w produkcji suchych karm pełnoporcjowych dla psów – ekstruzji. Wykorzystuje się w nim wyżej wspomnianą właściwość tzw. kleikowania (żelatynizacji) skrobi pod wpływem wysokiej temperatury i dużego ciśnienia, co nie tylko znacząco podnosi strawność, ale nadaje granulce specyficzną strukturę i spoistość, która w przeważającej mierze warunkuje rynkową popularność tego typu produktów.
W odróżnieniu od ekstrudowanych, dostępne także w sprzedaży karmy granulowane, wytwarzana się w innej technologii, z zastosowaniem niższej temperatury, która nie prowadzi do całkowitej żelatynizacji skrobi.
Interesujący aspekt związku technologii produkcji karmy i jej właściwości odżywczych zbadano w doświadczeniu, w którym do formuły opartej o typowe komponenty węglowodanowe (ryż browarniany, kukurydza) dodano 20% świeżego mięsa drobiowego. Szczególną uwagę zwrócono na mało znane zjawisko, obserwowane równolegle ze zmianami własności skrobi pod wpływem intensywnej obróbki termicznej, mianowicie powstawanie specyficznych kompleksów amylozowo-lipidowych.
Autorzy pracy sugerują, że zwiększona ilość tych struktur zawarta w produktach ekstrudowanych może skutkować wolniejszym trawieniem i wchłanianiem metabolitów skrobi, prowadząc tym samym do obniżenia poposiłkowego poziomu insuliny we krwi. Potwierdzenie tej koncepcji wymaga jednak dalszych badań. Dodatkowym walorem omawianego opracowania jest podkreślenie technicznych możliwości produkcji karmy ekstrudowanej z wysokim udziałem świeżego mięsa.
Obecnie zaznacza się niezwykły wzrost zainteresowania konsumentów (właścicieli psów – nabywców karm) produktami o deklarowanej wysokiej zawartości mięsa w składzie, co w opinii większości ekspertów jest nader jaskrawym przykładem postępującej humanizacji rynku produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2609 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ogólnopolski Dzień Koni
Koń od setek lat zajmował stałe miejsce w polskim krajobrazie, w polskim życiu, i w polskiej symbolice narodowej. Stanowił również symbol bogactwa, bowiem nie każdego było na niego stać. Zwierzęta te przez długi czas były popularnymi zwierzętami pociągowymi, pełniły też funkcje transportowe czy pracowały w gospodarstwach. Rozwój techniki zmienił jednak nieco rolę koni, we współczesnym […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Zapobieganie Profilaktyka pleuropneumonii musi być wielokierunkowa. Biorąc pod uwagę fakt, że wystąpienie choroby w stadach wrażliwych na zakażenie wiąże się zazwyczaj z wprowadzeniem do chlewni pozornie zdrowych nosicieli App, zasadniczym elementem w ochronie takich stad jest serologiczna kontrola wszystkich świń wprowadzanych do chlewni. W przypadku wprowadzania do stada App serododatniego zwierząt wolnych od App celowe […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Sondy (ryc. 3) umożliwiają dokładne oczyszczanie szpar międzyzębowych oraz fizjologicznie lub niefizjologicznie występujących nieregularności zębów. Tarniki stanowią kluczowe narzędzie pracy lekarzy weterynarii, którzy w swojej ofercie mają zabieg odontoplastyki. Jeszcze do niedawna zastosowanie znajdowały jedynie tarniki ręczne, w obecnych czasach, ze względu na dużą dostępność i przystępną cenę, coraz częściej stosowane są tarniki mechaniczne (ryc. […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]