Czy we współczesnej diecie psów należy bezwzględnie unikać węglowodanów?
Źródła skrobi
Do najważniejszych i najczęściej komentowanych źródeł skrobi w karmach dla psów zaliczana się: kukurydza, pszenica, jęczmień oraz ryż.
Także całkowicie niezbożowe źródła strawnych węglowodanów (ziemniaki, sorgo, bataty, tapioka czy zielony groszek) znajdują zastosowanie w produkcji przemysłowej. Warto zauważyć, że autorzy publikacji naukowych podkreślają różnice w strawności czy indeksie glikemicznym, wskazujące na potencjalne korzyści płynące ze stosowania składników innych niż zboża.
Oszacowanie ogólnej zawartości węglowodanów w produkcie nastręczać może pewnych trudności. Producenci nie mają obowiązku podawać ich udziału na etykietach. W przybliżeniu można się zorientować, odejmując od 100% wymienioną na opakowaniu ilość białka, tłuszczu i popiołu, pamiętając oczywiście o wilgotności produktu.
Karmy
W jednym z bardziej ciekawych eksperymentów naukowych porównano proporcje makroskładników pokarmowych preferowane przez psy, reprezentujące 5 różnych ras. Wyniki, które uzyskano, były zaskakująco zbliżone. Najchętniej wybierany pokarm zawierał energię pochodzącą w około 30% z białka, 63% z tłuszczu i tylko w 7% z węglowodanów.
Jednak trudno obecnie spotkać na rynku suchą karmę o niższym niż 40% udziale składników węglowodanowych (jedynie w produktach dla psów otyłych spotykana się podwyższony udział włókna kosztem ogółu węglowodanów).
W procesie produkcyjnym karm wilgotnych, skleikowana skrobia wraz ze zdenaturowanym białkiem mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowej struktury wewnątrz puszki czy batona. Warto jednak zwrócić uwagę na wyniki najnowszych badań preferencji pokarmowych kotów, dotyczących właśnie produktów o wysokiej wilgotności, które wskazują, że chętniej wybierane są karmy zawierające dużo białka i mało węglowodanów.
W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o podstawowym procesie technologicznym wykorzystywanym w produkcji suchych karm pełnoporcjowych dla psów – ekstruzji. Wykorzystuje się w nim wyżej wspomnianą właściwość tzw. kleikowania (żelatynizacji) skrobi pod wpływem wysokiej temperatury i dużego ciśnienia, co nie tylko znacząco podnosi strawność, ale nadaje granulce specyficzną strukturę i spoistość, która w przeważającej mierze warunkuje rynkową popularność tego typu produktów.
W odróżnieniu od ekstrudowanych, dostępne także w sprzedaży karmy granulowane, wytwarzana się w innej technologii, z zastosowaniem niższej temperatury, która nie prowadzi do całkowitej żelatynizacji skrobi.
Interesujący aspekt związku technologii produkcji karmy i jej właściwości odżywczych zbadano w doświadczeniu, w którym do formuły opartej o typowe komponenty węglowodanowe (ryż browarniany, kukurydza) dodano 20% świeżego mięsa drobiowego. Szczególną uwagę zwrócono na mało znane zjawisko, obserwowane równolegle ze zmianami własności skrobi pod wpływem intensywnej obróbki termicznej, mianowicie powstawanie specyficznych kompleksów amylozowo-lipidowych.
Autorzy pracy sugerują, że zwiększona ilość tych struktur zawarta w produktach ekstrudowanych może skutkować wolniejszym trawieniem i wchłanianiem metabolitów skrobi, prowadząc tym samym do obniżenia poposiłkowego poziomu insuliny we krwi. Potwierdzenie tej koncepcji wymaga jednak dalszych badań. Dodatkowym walorem omawianego opracowania jest podkreślenie technicznych możliwości produkcji karmy ekstrudowanej z wysokim udziałem świeżego mięsa.
Obecnie zaznacza się niezwykły wzrost zainteresowania konsumentów (właścicieli psów – nabywców karm) produktami o deklarowanej wysokiej zawartości mięsa w składzie, co w opinii większości ekspertów jest nader jaskrawym przykładem postępującej humanizacji rynku produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Choroby racic jako przyczyna brakowania Jako dominujące przyczyny brakowania krów ze stada wskazuje się: niepłodność, choroby gruczołu mlekowego i choroby racic. Znaczenie tych problemów w ciągu ostatnich 30 lat zdecydowanie wzrosło (8). Zwiększyła się również częstość występowania chorób racic, jest dziś znaczna i może dotyczyć nawet 70-80% zwierząt w stadzie (3). Szacuje się, że problem […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]