Wskaźniki oraz kryteria oceny czystości zwierząt gospodarskich
Bydło rzeźne
Jak już wspomniano, oddzielną sprawą pozostaje czystość krów przeznaczonych do uboju i wpływ zabrudzenia na bezpieczeństwo żywności. W tym przypadku oceniana jest bardziej kategoria zabrudzenia zwierząt niż wystandaryzowany punktowy wskaźnik czystości, choć i takie przy ocenie zwierząt rzeźnych są wykorzystywane. Większość kategorii (lub skali) ocen czystości, co zrozumiałe, odnosi się do bydła. Jedną z obszerniejszych jest klasyfikacja zaproponowana przez brytyjską Food Standard Agency (8). Dzieląc zwierzęta na kategorie, uwzględnia nie tylko stopień zabrudzenia, ale i zawilgocenie sierści. Z kolei wytyczne w kwestii higieny zwierząt przeznaczonych do uboju, w tym stopień zanieczyszczenia zewnętrznych powierzchni zwierzęcia, który z wysokim prawdopodobieństwem zagraża higienie uboju i rozbioru, określa m.in. Codex Alimentarius.
W pięciopunktowym poddziale, opracowanym przez FSA, do kategorii pierwszej były zaliczane zwierzęta czyste i suche. W szerszym opisie zwierzęta „są suche, czyste z uwzględnieniem przylegającego do skóry kału/brudu i niewielkimi ilościami luźno przylegającej słomy lub ściółki”. Do kategorii drugiej należą zwierzęta lekko zabrudzone. Powierzchnia ich ciała jest sucha/wilgotna, obserwuje się nieznaczne zanieczyszczenia brudem/odchodami oraz małe ilości luźno przylegającej słomy/ściółki. Zwierzęta brudne są zaliczane do kategorii trzeciej. Ich ciało jest suche lub wilgotne, obserwuje się znaczne zanieczyszczenia brudem/odchodami i/lub znaczną ilość przywarłej do sierści słomy lub ściółki. Do czwartej kategorii są zaliczane zwierzęta bardzo brudne. Mają one suchą lub wilgotną powierzchnię ciała, mocno zanieczyszczoną zbitym brudem albo kałem i/lub znaczną ilością przylegającej do ciała ściółki. Ostatnia, piąta kategoria czystości – skrajnie brudne – to krowy bardzo mokre, bardzo silnie zanieczyszczone brudem albo kałem i/lub bardzo mocno zbitą i/lub dużą ilością przylegającej do sierści ściółki (8, 26).
W pięciopunktow...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Przyczyny problemów z racicami Przyczyny chorób racic są zróżnicowane, a większość stanów chorobowych posiada wieloczynnikową etiologię. Ogólnie wyróżnia się czynniki predysponujące i wywołujące. Dalej można wyróżnić kilka grup czynników: genetyczne, środowiskowe, żywieniowe oraz czynniki bakteryjne (8). Czynniki osobnicze Czynniki osobnicze są to wrodzone indywidualne cechy czy właściwości danego osobnika wpływające na zdrowotność racic, na przykład: […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]