Kompleksowy przegląd wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych patogenów wywołujących biegunki prosiąt ssących

Kompleksowy przegląd wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych patogenów wywołujących biegunki prosiąt ssących

Wykonując badanie laboratoryjne, należy przede wszystkim ustalić, czy wyizolowane szczepy E. coli mają cechy zjadliwości i chorobotwórczości (zdolność do wytwarzania enterotoksyn, antygeny fimbrialne, adhezyny). Identyfikacja czynników zjadliwości (np. antygenów, genów kodujących poszczególne czynniki zjadliwości, enterotoksyn) metodą PCR umożliwia określenie potencjału zjadliwości izolatów E. coli i rozróżnienie poszczególnych patotypów (tab. 1). Wiele toksyn i adhezyn może występować jednocześnie w różnych kombinacjach. Określanie markerów zjadliwości oraz identyfikacja genów zawierających informacje o patotypie E. coli są przeprowadzane na izolatach uzyskanych po przeprowadzeniu mikrobiologicznego badania próbki kału (4).

Ryc. 1. Przykładowy wynik badania laboratoryjnego w kierunku określenia czynników wirulencji E. coli wyizolowanych z próbek kału prosiąt; ryc. archiwum autorów

Tab. 1. Wybrane czynniki zjadliwości E. coli wykrywane w badaniach laboratoryjnych (4)

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy