Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów

Owady (łac. Insecta) stanowią najliczniejszą grupę ze wszystkich gatunków zwierząt. Wiele osób zna je jako podstawę diety zwierząt terraryjnych, jeży pigmejskich czy niektórych gatunków ptaków, ale ze względu na konieczność zwiększenia produkcji żywności odpowiadającej potrzebom rosnącej populacji ludzi na świecie i jednoczesne ograniczanie powierzchni gruntów rolnych owady stały się jednym z rozwiązań przyszłości jako źródło białka – dla ludzi oraz zwierząt towarzyszących i gospodarskich. Dotychczasowe badania wskazują, że skład aminokwasowy białka owadziego jest najbardziej zbliżony do białka rybiego (porównuje się je do składu chemicznego mięsa łososia) (14).

W produkcji owadów upatruje się także rozwiązanie problemu niekorzystnego wpływu produkcji zwierzęcej na klimat. Entomofagia wzbudza coraz większe zainteresowanie, zwłaszcza osób o nastawieniu proekologicznym i niejedzących mięsa z powodów etycznych. Obecnie ponad 2000 gatunków owadów uważanych jest za jadalne (12). Rynek produkcji owadów stale rośnie i prognozowane jest osiągnięcie 1200 tys. ton w 2025 roku (7). Ze względów ekonomicznych wybrano też gatunki owadów, które mają największy potencjał produkcyjny (tab. 1), przemysłowo na dużą skalę, na cele pasz dla psów hodowane są larwy mącznika młynarka oraz muchy czarnej.

Tab. 1. Gatunki owadów z potencjalnym wykorzystaniem na cele żywności i pasz, w tym pozytywnie zaopiniowane przez EFSA*

Owady – wartość odżywcza

Czarna mucha (ang. black soldier fly, BSF) ma złożony cykl rozwojowy. Jednorazowo samica może złożyć 400-600 (optymalnie 800) jaj, z których po 4 dniach wylęgają się larwy. Larwa (sześć stadiów do osiągnięcia 25 mm) to jedyny etap rozwojowy, w którym owad się odżywia i dzięki temu gromadzi rezerwy białka i tłuszczu. Larwy zawierają średnio 35-57% białka i 15-35% tłuszczu (tab. 2), a poczwarki 60% białka. W profilu kwasów tłuszczowych dominują kwas: palmitynowy, oleinowy i linolenowy. Warunki chowu to:

wilgotność: 70-80%,temper...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2618 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.