Porada dietetyczna dla psa w kilkanaście minut w aplikacji www.dietetykzwierzecy24.pl
Dietoprofilaktyka, czyli prawidłowe odżywianie zdrowego psa, jak również dietoterapia w wielu schorzeniach wpływa znacząco na dobrostan psa i podnosi jakość życia psa, a także poprawia jego funkcjonowanie w środowisku. Szacuje się, że około 60% psów ma zbyt dużą masę ciała, a 40% choruje na nowotwory. Istnieje również wiele innych chorób, gdzie prawidłowo dobrana dieta wspiera leczenie psa, zapobiega rozwojowi choroby czy umożliwia psu powrót do dobrej kondycji. Dostarczenie właściwych składników odżywczych w odpowiednich dla psa proporcjach to kluczowe wyzwanie dla specjalistów zajmujących się żywieniem psa. Na portalu edukacyjnym www.dietetykzwierzecy24.pl o znaczeniu diet weterynaryjnych i ich dopasowaniu do pacjenta opowiada dr n. wet. Sybilla Berwid-Wójtowicz.
Przygotowanie odpowiedniej diety dla psa może być czasochłonne: po postawieniu diagnozy i ocenie stanu zdrowia psa należy określić odpowiednie wytyczne żywieniowe dla danego psa (zapotrzebowanie na składniki pokarmowe np. na 100 g suchej masy), zapotrzebowanie na energię czy wodę, określić plan postępowania żywieniowego dla psa z niedowagą czy nadwagą czy też szczenięcia ‒ monitorując prawidłowy rozwój i jego wagę. Niezbędna staje się również umiejętność porównania różnych diet czy przygotowania receptur domowych dla opiekunów. Bez zgromadzonej i uporządkowanej wiedzy czy też odpowiednich narzędzi przyspieszających tworzenie diety, proces ten może być czasochłonny.
Portal edukacyjny mający charakter aplikacji webowej ‒ Dietetyk Zwierzęcy 24 (www.dietetykzwierzecy24.pl) powstał z kilku powodów:
- Szybki dostęp do aktualnej bazy wiedzy, tablic, rekomendacji i wytycznych dotyczących żywienia psa zdrowego i psa o specjalnych potrzebach żywieniowych,
- szybki dostęp do nowoczesnych i interaktywnych narzędzi do wyliczeń dla psa i porównania diet, dostępnych bez względu na urządzenie (komputer, komórka, tablet),
- tworzenie zindywidualizowanych receptur na posiłki domowe dopasowane do psa.
Celem portalu jest podniesienie wiedzy na temat żywienia psów w oparciu o wytyczne żywieniowe i najlepsze praktyki, jak również szybkie przygotowanie i wdrażanie dopasowanych diet.
Każdy lekarz weterynarii czy specjalista żywienia psów po wykupieniu subskrypcji otrzymuje dostęp do całości portalu. Może korzystać z wszystkich powyżej wymienionych elementów. Co to oznacza w praktyce? Poznaj możliwości wykorzystania portalu na poniższych przykładach i skorzystaj teraz z promocji na subskrypcję.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2780 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Zakażenia Clostridium spp. u prosiąt ssących
Streszczenie Przypadek dotyczy identyfikacji Clostridium perfringens typu C w norweskiej fermie świń. Od prosiąt wyizolowano w warunkach beztlenowych duże gram-dodatnie bakterie, a w treści jelit zidentyfikowano β-toksynę. Śmiertelność przed odsadzeniem sięgała 30,6%. Bakteria Clostridium perfringens typ C jest klasyfikowana w Norwegii jako patogen kategorii B. Po przeprowadzeniu programu szczepień śmiertelność spadła z 30,6% w czerwcu […]
Syndrom oddechowy bydła – cz. 2. Znaczenie odpowiedzi zapalnej w przebiegu BRD
Zapalenie jest ważnym objawem chorób układu oddechowego u zwierząt domowych. Pierwszy etap odpowiedzi zapalnej składa się ze zdarzenia inicjującego, takiego jak np. infekcja patogenem. Wywołuje to sekwencję zdarzeń, która powoduje stan zapalny i aktywację wrodzonego i adaptacyjnego układu odporności. Klasyczne cechy stanu zapalnego obejmują: rubor (zaczerwienienie), tumor (obrzęk), calor (ciepło) i dolor (ból) i stają […]
Zakażenia Clostridium spp. u prosiąt ssących
Streszczenie Przypadek dotyczy identyfikacji Clostridium perfringens typu C w norweskiej fermie świń. Od prosiąt wyizolowano w warunkach beztlenowych duże gram-dodatnie bakterie, a w treści jelit zidentyfikowano β-toksynę. Śmiertelność przed odsadzeniem sięgała 30,6%. Bakteria Clostridium perfringens typ C jest klasyfikowana w Norwegii jako patogen kategorii B. Po przeprowadzeniu programu szczepień śmiertelność spadła z 30,6% w czerwcu […]
Syndrom wrzodów żołądka koni – podsumowanie wytycznych panelu ekspertów ECEIM 2015
Streszczenie W 1999 r. nastąpiła intensyfikacja badań zmierzających do wyjaśnienia patofizjologii procesu wrzodów żołądka u koniowatych i jednocześnie po raz pierwszy zaproponowano określenie „syndrom wrzodów żołądka koni” (Equine Gastric Ulcer Syndrome – EGUS), jako najbardziej odpowiadający etiologii tej choroby. Abstract In 1999, the research on gastric ulcers patophysiology in horses was in full progress. In […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
„Relacje, które zbudowałam zarówno z partnerami zewnętrznymi, jak i z innymi członkami IVSA są nieocenionym wsparciem, pomagającym w realizacji ambitnych celów” – wywiad z Liwią Arbatowską, Prezydent IVSA Poland
Liwia Arbatowska – studentka 4 roku weterynarii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Prezydent IVSA Lublin oraz IVSA Poland w latach 2023-2025. Poza działalnością w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Studentów Weterynarii, pełni funkcję koordynatorki ds. kół naukowych w Radzie Uczelnianej Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrdoniczego w Lublinie oraz radnej w Radzie Studentów Lublina. Członkini Polskiego Stowarzyszenia […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]