Toksyczność ksylitolu u psów
Ksylitol [(CHOH)3(CH2OH)2] (ryc. 1) pod względem budowy chemicznej jest zaliczany do pięciowęglowych alkoholi polihydroksylowych (12). Substancja ta została odkryta w 1891 roku przez niemieckiego uczonego Emila Fishera. W postaci naturalnej związek ten w niewielkich ilościach występuje w elementach włóknistych wielu owoców i warzyw, jak również grzybach i drożdżach. W organizmach ssaków ksylitol powstaje jako produkt pośredni między innymi podczas przemiany L-ksylulozy do D-ksylulozy, a jego dobowa produkcja w organizmie człowieka wynosi 15 gramów (2). Pod względem fizycznym ksylitol jest białą, krystaliczną substancją o słodkim smaku. Jednak w odróżnieniu od innych węglowodanów, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza, charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym. 1 gram ksylitolu zawiera 2,4 kalorii (18).
Te właściwości przekładają się na coraz częstsze zastosowanie ksylitolu jako substancji słodzącej w produktach przeznaczonych dla ludzi z zaburzoną przemianą węglowodanów (cukrzyca, zespół metaboliczny, nietolerancja glukozy). Dodatkowo ksylitol u ludzi nie wpływa na wydzielanie insuliny oraz jest transportowany do wnętrza komórek bez udziału insuliny, co powoduje, że może być wykorzystywany jako źródło energii (12, 16, 24). Z innych właściwości tego cukru należy wymienić chociażby korzystny wpływ na procesy fizjologiczne w obrębie jamy ustnej. Ze względu na zdolność do hamowania wzrostu bakterii w obrębie jamy ustnej oraz właściwości do wiązania jonów wapnia ksylitol pozytywnie wpływa na procesy reminalizacji szkliwa, zwiększa wydzielanie śliny oraz redukuje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej (1, 17, 22).
Dodatkowo wykazuje on hamujący wpływ na wzrost bakterii z rodzaju Streptococcus pneumoniae oraz Haemophilus influenzae, co zmniejsza ryzyko infekcji w obrębie jamy nosowo-gardłowej (11). Wyżej wymienione właściwości ksylitolu przekładają się na jego częste dodawanie do past do zębów czy gum do żucia (Edgar). Natomiast takie właściwości ksy...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ogólnopolski Dzień Koni
Koń od setek lat zajmował stałe miejsce w polskim krajobrazie, w polskim życiu, i w polskiej symbolice narodowej. Stanowił również symbol bogactwa, bowiem nie każdego było na niego stać. Zwierzęta te przez długi czas były popularnymi zwierzętami pociągowymi, pełniły też funkcje transportowe czy pracowały w gospodarstwach. Rozwój techniki zmienił jednak nieco rolę koni, we współczesnym […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Obserwacje epizootiologiczne oraz wyniki badań klinicznych, anatomopatologicznych i laboratoryjnych prowadzonych w chlewniach średnio- i wielkotowarowych, w których stwierdzano nagłe zachorowania – z ostrymi objawami ze strony układu oddechowego, przede wszystkim wśród warchlaków i tuczników – wskazują, że ich przyczyną dość często bywa pleuropneumonia świń. Czynnikiem etiologicznym tej choroby są drobnoustroje Actinobacillus pleuropneumoniae (App). Cechą charakterystyczną […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Choroby układu oddechowego świń są ważnym problemem zdrowotnym i – w konsekwencji – ekonomicznym w chowie świń. Przyczyny wysunięcia się tej grupy chorób na czoło problemów zdrowotnych to, przede wszystkim, mająca miejsce w Europie około 30 lat temu zmiana systemu chowu świń z drobnotowarowego na średnio- i wielkotowarowy oraz potęgujący się z roku na roku […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Problemy stomatologiczne i wynikające z ich obecności przeszkody w prawidłowym użytkowaniu koni są jedną z częstszych przyczyn interwencji lekarzy weterynarii specjalizujących się w tej dziedzinie. Dowiedziono, że po diagnostyce kulawizn, szczepieniach, diagnostyce i leczeniu chorób układu rozrodczego, badanie przed kupnem/sprzedażą zajmuje najwięcej czasu praktykującym lekarzom weterynarii (1). Ewolucyjna droga od żyjącego we wczesnym Eocenie Hyracotherium […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]