Dieta onkologiczna dla psa - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Dieta onkologiczna dla psa

Tłuszcze i kwasy tłuszczowe

Drugim po białku źródłem energii i dostarczanych kalorii do organizmu cierpiącego na nowotwór są tłuszcze. Tłuszcze to związki zbudowane z kwasów tłuszczowych i glicerolu, występujące zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Są podstawowym źródłem energii pokarmowej dla psa, która uwalniana jest podczas utleniania. Psy tolerują wysoką zawartość tłuszczów w diecie, przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe.

Spośród związków lipidowych szczególne znaczenie mają długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe rodziny n-3, sprzężone kwasy linolowe i średniołańcuchowe triglicerydy. W rodzinie n-3 duże zainteresowanie wzbudzają kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które występują np. w oleju lnianym. Już w latach 80. XX w. zwrócono uwagę na suplementację tych kwasów, kiedy zaobserwowano u dwóch psów z chłoniakiem zmniejszenie powiększonych węzłów chłonnych, śledziony, migdałków oraz złagodzenie zmian i ran skórnych. Należy jednak pamiętać, by podaż kwasów omega-3 do kwasów omega-6 była w stosunku 1:1. Kwasy z rodziny omega-6 mogą przyspieszyć wzrost guzów oraz dawać przerzuty.

Tab. 2. Rola kwasów omega-3 i omega-6 w diecie

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy