Naturalne źródła wybranych przeciwutleniaczy stosowanych jako suplementy diety u psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Naturalne źródła wybranych przeciwutleniaczy stosowanych jako suplementy diety u psów

Stres oksydacyjny i mechanizmy obronne

Stres oksydacyjny jest konsekwencją nadmiernej akumulacji wolnych rodników tlenowych (ROS – reactive oxygen species) i azotowych (RNS – reactive nitrogen species). Najczęściej procesem generującym ich powstawanie jest wysiłek fizyczny (sport), który wymaga dodatkowej ilości tlenu, oraz generuje zarówno metabolity dające objawy zmęczenia mięśni, jak i wolne rodniki. Efekt stresu oksydacyjnego mogą potęgować niesprzyjające warunki środowiskowe (temperatura; promieniowanie UV itp.) i nieprawidłowo zbilansowana dieta. Procesem fizjologicznym związanym z większym narażeniem na działanie reaktywnych form tlenu jest starzenie się organizmu. W tym przypadku postępujące z wiekiem zmniejszenie endogennej „ochrony” antyoksydacyjnej, zmiany w diecie (niepełnowartościowa dieta, brak zewnętrznych źródeł antyoksydantów), brak apetytu (niewystarczająca ilość przyjmowanych nutraceutyków) itd. nasilają ryzyko związane z uszkadzającym działaniem wolnych rodników. Stres oksydacyjny leży również u podłoża wielu chorób, między innymi uogólnionego zakażenia całego organizmu (sepsy), chorób układu oddechowego, krwionośnego, cukrzycy czy chorób neurologicznych (8, 23, 25).

Komórki w toku ewolucji zostały wyposażone w naturalną ochronę „antyoksydacyjną” złożoną z mechanizmów enzymatycznych (dysmutaza nadtlenkowa; SOD – superoxide dismutase; peroksydaza glutationowa; GPx – glutathione peroxidase; katalaza; CAT – catalase). System ten jest wspomagany przez nieenzymatycznie działające niskocząsteczkowe przeciwutleniacze (witamina A, C i E), których głównym źródłem jest dieta (23). Współdziałanie obu mechanizmów daje komórce „oksydacyjną stabilność”, co pozwala na zachowanie organizmu w stanie zdrowia. Niemniej jednak utrzymanie tej „labilnej” równowagi jest dość trudne, dlatego potencjalnie każdy czynnik, który może spowodować jej zachwianie, powoduje uruchomienie mechanizmu kaskady: wolne rodniki, oksydacja białek, tłuszczów, enzymów, brak sta...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.