Dieta psów oparta na produktach niepoddanych obróbce termicznej - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Dieta psów oparta na produktach niepoddanych obróbce termicznej

Streszczenie

Wśród właścicieli psów i kotów dużą popularnością zaczyna się cieszyć model żywienia oparty na nieprzetworzonych produktach pochodzenia zwierzęcego (BARF/RMBD). Pomysłodawcy tego modelu próbują odnieść żywienie współcześnie żyjącego psa do żywienia jego przodka – wilka. Nie uwzględnia on jednak adaptacyjnych zmian, jakie nastąpiły w toku ewolucji, które zostały utrwalone w fizjologii przewodu pokarmowego i procesach metabolizowania podstawowych składników odżywczych. W samym środowisku lekarzy i dietetyków weterynarii istnieją różnice w ocenie przydatności tego modelu żywienia, ale tylko wspólne działania staną się pomocne dla właścicieli w podjęciu świadomej decyzji o wyborze tego modelu żywienia.

Słowa kluczowe

BARF, RMBD, dieta, psy

Abstract

The raw meat diet (BARF/RMBD) has become increasingly popular among pet owners. The authors of the RMBD idea was to design the contemporary dog diet similarly to that of its ancestor, wolf. However, they fail to consider the evolutionary adaptive changes in the physiology of the gastrointestinal tract and in dog’s metabolism of basic nutrients. Veterinarians and veterinary nutrionists differ in their opinions on the topic, but only cooperative actions of professionals may help the owners to make a conscious decision which type of diet they choose for their pets.

Keywords

BARF, RMBD, diet, dogs

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2606 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.