Zdrowie i rozród bydła mięsnego to najważniejsze czynniki w opłacalności ich hodowli
Okres poporodowy
Pierwsza poporodowa owulacja u krów ras mięsnych ma miejsce znacznie później niż u bydła mlecznego. Jest to spowodowane aktem ssania przez cielę wymienia, co stanowi czynnik hamujący w uwalnianiu GnRH LH z podwzgórza, a następnie pulsacyjne uwalnianie LH z przedniego płata przysadki mózgowej. Pęcherzyki średnich rozmiarów u tych ras pojawiają się na jajnikach do 5-7 dni po wycieleniu, a pęcherzyki dominujące można stwierdzić w okresie 10-21 dni po porodzie. Pęcherzyki z tego okresu rozwoju nie podlegają jednak końcowej fazie dojrzewania i owulacji z powodu braku właściwego nasilenia pulsacyjnego uwalniania LH i ulegają atrezji. Pulsacyjne uwalnianie LH zostaje w pełni przywrócone około 30-35 dni po wycieleniu, a krowy zaczynają wchodzić w prawidłowy cykl rujowych pomiędzy 30. a 60. dniem po porodzie i to jest właściwy okres do rozpoczęcia sztucznej inseminacji lub krycia naturalnego (6, 10).
Dość specyficzna sytuacja dotyczy pierwiastek, u których pierwsza poporodowa owulacja ma zwykle miejsce kilka (2-4) tygodni później niż u wieloródek. Jest to związane m.in. z kontynuacją wzrostu młodych samic. Rozpoczęcie pobierania przez cielęta stałego pokarmu powoduje rzadsze stymulowanie receptorów znajdujących się w skórze wymienia i strzykach i tym samym obniżanie hamowania uwalniania GnRH LH, co doprowadzi do dojrzewania pęcherzyków i owulacji. Na wznowienie cyklicznej aktywności jajników (z powstaniem pęcherzyka dominującego i owulacji) u bydła mięsnego wpływa wiele czynników, do których należy zaliczyć: jakość żywienia w pierwszych 90 dniach po porodzie, genotyp, warunki utrzymania i zapewnienie adekwatnego do rasy dobrostanu. Cykl produkcyjny w stadzie krów mięsnych jest uwarunkowany terminem kryć, porodów i odsadzania cieląt po zakończeniu sezonu pastwiskowego (4, 9).
Sezonowość inseminacji, krycia
W klasycznym modelu produkcyjnym jałówki hodowlane powinno się kryć w wieku 16-18 miesięcy (różnice rasowe), przy masie ¾ wagi matki. Wy...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!