Możliwości stymulowania odporności nieswoistej u świń - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Możliwości stymulowania odporności nieswoistej u świń

Dokładne poznanie mechanizmów związanych z modulującym wpływem MOS na odpowiedź immunologiczną świń jest niezmiernie istotne, gdyż pozwoli na najbardziej efektywne wykorzystanie tego dodatku w praktyce. Dlatego też badania dotyczące tego zagadnienia są wciąż kontynuowane.

Kolejną, istotną z punktu widzenia immunostymulacji, grupę prebiotyków stanowią β-1,3/1,6-D-glukany z długimi rozgałęzionymi łańcuchami bocznymi (21). Są to wyselekcjonowane polisacharydy ze ścian komórkowych drożdży, głównie Saccharomyces cerevisiae. Są one też składnikami ścian komórkowych innych bakterii i grzybów, a także roślin zbożowych, takich jak owies czy jęczmień, oraz alg (21).

β-glukany charakteryzują się silnymi właściwości immunostymulującymi, co potwierdziły wyniki wielu badań (20-22). Eksperymentalnie dowiedziono, że działanie immunostymulujące jest związane z wiązaniem β-glukanów z receptorami znajdującymi się na powierzchni komórek efektorowych (makrofagów, monocytów, neutrofilów, limfocytów). Po aktywacji właściwych receptorów dochodzi do uruchomienia sekrecji cytokin, które wpływają na odpowiedź immunologiczną zarówno typu komórkowego, jak i humoralnego. β-glukany wykazują dwojaki wpływ na sekrecję cytokin: mogą nie tylko stymulować, ale także hamować ich wydzielanie. Wykazano, że mają one zdolność hamowania syntezy cytokin prozapalnych takich jak IL-6 i TNF-α, a jednocześnie stymulują produkcję jednej z ważniejszych cytokin przeciwzapalnych, jaką jest IL-10 (22). Cytokiny wydzielane w następstwie aktywacji odpowiednich receptorów stymulują komórki efektorowe, prowadząc do wzrostu ich aktywności (zwiększona produkcja nadtlenku wodoru i tlenku azotu, wzrost aktywności katalitycznej enzymów lizosomalnych, stymulacja produkcji przeciwciał przez limfocyty B) (22, 29). β-glukany powodują także wyraźny wzrost aktywności lizozymu oraz wzrost stężeń gamma-globulin i białka całkowitego w surowicy (22).

W badaniach prowadzonych na warchlakach wykazano także adiuwancyjny wpł...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy