Martwica kory mózgowej – stary ale nadal aktualny problem w intensywnym chowie bydła - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Martwica kory mózgowej – stary ale nadal aktualny problem w intensywnym chowie bydła

Tiamina wpływa zatem pośrednio i bezpośrednio na szereg reakcji oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, a także na prawidłową funkcję ważnych dla życia narządów i układów. Jej biochemiczne znaczenie znajduje swoje odzwierciedlenie głównie we wspomnianej już dekarboksylacji i utlenianiu węglowodanów. Ponadto wpływa ona na prawidłową czynność układu pokarmowego, zapewniając właściwą perystaltykę jelit, wchłanianie tłuszczów i aktywność enzymów jelitowych. Tiamina wpływa także na gospodarkę wodną organizmu, funkcjonowanie układu krążenia i wewnętrznego wydzielania oraz na narządy zmysłów. Niedobór witaminy B1 jest przyczyną upośledzonej biosyntezy acetylocholiny oraz zaburzeń przemiany węglowodanowej w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym, bowiem glukoza stanowi główne źródło energetyczne tkanki nerwowej.

Ponadto jej niedobór jest przyczyną zmian demielinizacyjnych i wybroczyn krwawych w mózgu wywołujących polineuropatię i/lub encefalopatię. Organizm powinien otrzymywać określoną, zgodną z aktualnym zapotrzebowaniem, ilość witaminy B1. Przeżuwacze, których żwacz jest w pełni rozwinięty, nie muszą otrzymywać w paszy tiaminy, ponieważ podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B jest ona w dostatecznej ilości syntetyzowana przez mikroflorę żwacza, a następnie wchłaniana z przewodu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że przeżuwacze mogą pokrywać w pełni zapotrzebowanie na witaminę B1 tylko wtedy, gdy mikroflora w ich przedżołądkach jest dobrze rozwinięta i prawidłowo funkcjonuje, co jest możliwe tylko przy racjonalnym żywieniu.

Mimo syntetyzowania tiaminy w żwaczu dochodzi dość często do jej niedoboru u cieląt. Występuje to zwłaszcza u cieląt starszych intensywnie karmionych typową dla tego sposobu odchowu dietą zawierającą w dawce pokarmowej nadmiar pasz treściwych i niewystarczającą ilość włókna surowego. U kilkudniowych osobników dostępność witaminy B1 jest uzależniona przede wszystkim od dostarczania jej z zewnątrz. Siara oraz mleko poc...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2815 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy