Wskaźniki przemiany białkowej źrebiąt gorącokrwistych i zimnokrwistych w okresie od urodzenia do odsadzenia

Wskaźniki przemiany białkowej źrebiąt gorącokrwistych i zimnokrwistych w okresie od urodzenia do odsadzenia

Proporcje albumin do globulin odzwierciedla tzw. współczynnik (wskaźnik, indeks) albuminowo-globulinowy, tj. stosunek albuminy do globulin wyliczany z wartości bezpośrednich oznaczeń. Z uwagi na większą ilość albumin prawidłowy współczynnik u zdrowych koni osiąga wartość nieco powyżej 1. Z uwagi na fakt, że różne stany chorobowe mogą rzutować na zmiany w poziomie albuminy i globulin, współczynnik ten może stanowić informację dotyczącą przyczyn zmiany w zawartości białek w ustroju. Przykładowo obniżenie współczynnika albuminowo-globulinowego może wskazywać na nadmierne wytwarzanie globulin, niewystarczające wytwarzanie albuminy (np. w marskości wątroby) lub selektywną utratę albuminy z krwiobiegu (np. w zespole nerczycowym). Wysoki współczynnik albuminowo-globulinowy wskazuje na niewystarczające wytwarzanie immunoglobulin (w przypadku niektórych rodzajów białaczki lub pewnych genetycznych niedoborów).

Jednym z produktów końcowych przemiany białkowej w organizmie jest mocznik, stanowiący około 50% azotu pozabiałkowego krwi. Jest on produkowany w wyniku przemian amoniaku w wątrobie i wydalany przez nerki. Ilość produktów końcowych przemiany białkowej zależy od ilości przyjmowanego białka w diecie, katabolizmu białek oraz stopnia wydolności nerek, które w przypadku zaburzeń anatomiczno-czynnościowych w mniejszym lub większym stopniu powodują ich zatrzymanie w ustroju. Mocznik służy głównie do oceny czynności nerek.

Do podwyższenia stężenia mocznika dochodzi przy znacznie obniżonym przesączaniu kłębuszkowym w nerkach, przy marskości nerek i nerczycach. Z przyczyn przednerkowych podwyższony poziom tego wskaźnika obserwujemy przy odwodnieniu ustroju, rozpadzie tkanek i krwawieniach z przewodu pokarmowego, w stanach gorączkowych, nadczynności tarczycy, reakcjach wstrząsowych i stresowych, niewydolności krążenia oraz przy diecie wysokobiałkowej. Z czynników pozanerkowych powodujących podwyższenie stężenia końcowych wskaźników przemian białkowych należy wymienić p...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy