Współczesna suplementacja bydła mlecznego - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Współczesna suplementacja bydła mlecznego

Nieustannie zwiększająca się wydajność krów mlecznych stawia przed hodowcami nowe wyzwania związane z pokryciem nie tylko potrzeb bytowych, ale przede wszystkim produkcyjnych i zdrowotnych zwierząt. Kilka lat temu właściciele stad bydła mlecznego byli nastawieni głównie na zwiększanie wydajności swoich sztuk. Praca hodowlana tylko w obrębie parametru ilościowego mleka przyniosła konsekwencje w postaci obniżonej zdrowotności i płodności. Postęp hodowlany jest określany za pomocą indeksów. Składają się na niego cechy produkcyjne, funkcjonalne oraz pokrojowe. Ich ważność determinują wagi procentowe. Biorąc pod uwagę ostatnią dekadę, można zauważyć, że coraz większej wartości nabierają parametry określające zdrowotność i płodność zwierzęcia.

Wraz z rozwojem nauki o żywieniu przeżuwaczy zwracano uwagę na coraz to nowe elementy dawek pokarmowych (1). Odkryto, że pokrycie zapotrzebowania na białko i energię nie wystarcza, aby krowa produkowała duże ilości wysokiej jakości mleka, zachowując przy tym zdrowie i zdolności reprodukcyjne. Dziś większość gospodarstw już w standardzie stosuje mieszanki mineralno-witaminowe (5). Firmy paszowe nieustannie pracują nad nowymi rozwiązaniami poprawiającymi wchłanialność i dostępność poszczególnych minerałów, witamin i substancji czynnych. Dużo mówi się na temat nutrigenomiki, czyli jak żywienie może wpłynąć na ekspresję genów odpowiadających za status zdrowotny organizmu (2).

Dodatek żywych kultur drożdży i ich metabolitów

Rynek dodatków zawierających drożdże dzieli się na trzy grupy. Pierwsza to popularne drożdże browarniane, tzw. „nieaktywne”, druga to metabolity drożdży (24). Trzecią stanowią żywe, aktywne komórki drożdży. Dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt przez prawo paszowe jest 5 szczepów Saccharomyces cerevisiae, najbardziej popularne to: MUCL 39885, CNCM I-1077 i NCYC SC47. Różnią się między sobą stopniem aktywności.

Suplementacja nieaktywnych form drożdży działa jako probiotyk, dzięki zawartości...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2815 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy