Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe w żywieniu psów – każdy ich rodzaj ma znaczenie
Tłuszcze (lipidy) pod względem budowy chemicznej są złożoną grupą związków biologicznie czynnych występujących w wielu postaciach w każdej żywej komórce, zarówno zwierzęcej, jak i roślinnej. Do biologicznie czynnych lipidów należą triacyloglicerole – związki obojętne (estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych), fosfolipidy (estry glicerolu, dwóch kwasów tłuszczowych, fosforanu i innych związków, np. inozytolu, choliny czy seryny), sterole (np. cholesterol i jego pochodne takie jak hormony steroidowe, kwasy żółciowe) oraz wolne kwasy tłuszczowe.
Kwasy tłuszczowe są syntetyzowane w większości tkanek zwierząt (wątroba, nerki, mózg, płuca, gruczoł sutkowy, tkanka tłuszczowa) z acetylo-CoA przy udziale wielu kofaktorów: jonów magnezu, NADPH, ATP, biotyny, jonów węglanowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe powstają poprzez przemiany kwasu palmitynowego (16:0), który ulega wydłużeniu do kwasu stearynowego (18:0), ten następnie jest przekształcany do jednonienasyconego kwasu olejowego (18:1). Jednakże w odróżnieniu od roślin zwierzęta mają ograniczoną zdolność desaturacji i wydłużania (elongacji) łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych. Dlatego też konieczne jest przyjmowanie wraz z dietą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT. Liczba podwójnych wiązań w cząsteczce kwasu tłuszczowego determinuje jego aktywność biologiczną, ale także wskazuje na chemiczną niestabilność – podwójne wiązanie w znaczący sposób osłabia wiązanie C-C. Do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, którym przypisuje się szerokie spektrum możliwych oddziaływań na komórkę, zalicza się kwasy jedno- i wielonienasycone (1-5).
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Głównym przedstawicielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest kwas olejowy (18:1, n-9) powstały na skutek działania delta-9-desaturazy. Aktywność tego enzymu jest uzależniona od składu diety, dieta bogata w cholesterol zwiększa aktywność delta-9-desaturazy, przez co zwiększa się korzystny stosunek ilośc...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]