Występowanie, czynniki ryzyka i monitorowanie zakażeń układu oddechowego u świń - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Występowanie, czynniki ryzyka i monitorowanie zakażeń układu oddechowego u świń

W układzie oddechowym ma miejsce kontakt olbrzymiej powierzchni oddechowej z ogromnymi objętościami powietrza, zawierającymi potencjalnie szkodliwe gazy, cząstki i patogenne mikroorganizmy. Uwarunkowania te wymusiły rozwój solidnych mechanizmów obronnych, które pozwalają na eliminację lub unieszkodliwienie zarazków i niedopuszczenie do zakażenia lub rozwoju choroby.

Znaczna część populacji świń utrzymywana jest w warunkach intensywnej produkcji, często w regionach geograficznych o gęstej populacji świń. Choć jest to korzystne z punktu widzenia ekonomicznego, to we współczesnych systemach produkcji trzody chlewnej mamy do czynienia z występowaniem wielu niekorzystnych czynników przyczyniających się do przełamania tej solidnej obrony, czego efektem jest rozwój chorób układu oddechowego. Mechanizmy obronne układu oddechowego mogą być osłabione przez narażenie ich na drobne cząstki, takie jak kurz lub związki chemiczne oraz szkodliwe gazy, takie jak amoniak (1). Wysoka gęstość obsady w zamkniętym środowisku ułatwia również przenoszenie patogenów drogą powietrzną w stadzie oraz między stadami (2, 3). Wiele z pierwotnych czynników patogennych układu oddechowego niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie i odporność w układzie oddechowych, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju wtórnych zakażeń.

Na całym świecie choroby układu oddechowego nadal powodują znaczne straty w hodowli świń (4). Dane pochodzące z Narodowego Systemu Monitorowania Zdrowia Zwierząt (ang. National Animal Health Monitoring System – NAHMS) w Stanach Zjednoczonych z 2012 roku pokazały, że infekcje dróg oddechowych były główną przyczyną padnięć w grupie prosiąt odsadzonych i warchlaków (47,3%), a także wśród tuczników (75,1%). Ponadto dwa inne badania wykazały zmiany poubojowe w płucach u średnio 55,9-59,6% świń (5, 6). Straty finansowe związane z chorobami układu oddechowego są spowodowane: zwiększoną śmiertelnością, zmniejszonym przyrostem masy ciała, zwiększonymi kosztami paszy, zwiększony...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2609 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.