Wpływ niskich dawek zearalenonu i deoksyniwalenolu obecnych w paszy na stan zdrowia krów
Jednymi z wielu substancji niepożądanych obecnych w żywności i paszach są mikotoksyny (22). To strukturalnie różne metabolity grzybów pleśniowych charakteryzujące się niską masą cząsteczkową. Będąc wtórnymi metabolitami, nie są istotnym czynnikiem dla wzrostu grzybów pleśniowych i dlatego produkowane są tylko wyjątkowo, najczęściej pod wpływem czynników stresowych. Mikotoksyny mogą być produkowane podczas wegetacji roślin, jak i przechowywania materiałów roślinnych lub produktów z nich otrzymanych. Obecność mikotoksyn stwierdza się w wielu środkach spożywczych i paszach, a w szczególności w zbożach oraz w owocach, ziarniakach, zielonkach oraz przetworzonych produktach roślinnych (24). Większość mikotoksyn produkowana jest przez trzy rodzaje grzybów pleśniowych, takie jak: Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Mikotoksyny przedstawionych grzybów pleśniowych, zanieczyszczając produkty rolnicze, obniżają ich jakość zdrowotną w wyniku negatywnego wpływu na stan zdrowia zwierząt (26) oraz ludzi (6).
Kliniczne objawy mikotoksykoz występujących w wyniku przyjęcia niskich i wysokich dawek mikotoksyn właściwie zostały opisane, lecz są one mało wyraziste. Kształtują się one od powolnego spadku efektów produkcyjnych lub reprodukcyjnych (przy niskich dawkach) do gwałtownych upadków dużej liczby zwierząt (przy wysokich dawkach). Przyjmowanie mniejszych dawek mikotoksyn może skutkować zmianą aktywności układu immunologicznego (10). W kilku pracach zostały przedstawione wyniki badań immunologicznych u zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych oraz wpływ tych mikotoksyn na miejscową jelitową odpowiedź immunologiczną (4). Niskie dawki mikotoksyn prowadzą do powstawania subtelnych zmian w tkankach i narządach takich jak jelita (5), wątroba czy nabłonek nerkowy, a także w układach nerwowym i rozrodczym (13, 14, 15, 16, 20, 28) czy miejscowym układzie immunologicznym, np. przewodu pokarmowego (20, 27).
Przewód pokarmowy (a szczególnie przedżołądki u przeżuwaczy) jest pierwsz...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2626 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Do pasożytów żołądkowo-jelitowych (GI – gastrointestinal) przeżuwaczy należą nicienie z rodziny Trichostrongylidae (Haemonchus, Trichostrongylus, Ostertagia, Cooperia) oraz Molineidae (Nematodirus). Bydło może ulec zarażeniu jednym z kilku gatunków nicieni (szczególnie podczas przebywania na pastwisku), a wśród nich najbardziej rozpowszechnionym i ważnym z punktu zdrowia na terenie Europy jest Ostertagia ostertagi, która lokalizuje się w trawieńcu, i […]
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Do pasożytów żołądkowo-jelitowych (GI – gastrointestinal) przeżuwaczy należą nicienie z rodziny Trichostrongylidae (Haemonchus, Trichostrongylus, Ostertagia, Cooperia) oraz Molineidae (Nematodirus). Bydło może ulec zarażeniu jednym z kilku gatunków nicieni (szczególnie podczas przebywania na pastwisku), a wśród nich najbardziej rozpowszechnionym i ważnym z punktu zdrowia na terenie Europy jest Ostertagia ostertagi, która lokalizuje się w trawieńcu, i […]
Przypadek zapalenia mózgu i mięśnia sercowego u prosiąt ssących
Celem artykułu jest opis ostrego przypadku zapalenia mózgu i mięśnia sercowego (EMC) w fermie loch położonej w północnych Włoszech, należącej do systemu multi-site. W fermie obserwowano wysoką śmiertelność u prosiąt przed odsadzeniem, a u loch nie stwierdzano zaburzeń w rozrodzie. Wirus EMC (EMCV) należy do rodzaju Cardiovirus, rodziny Picornaviridae. Świnie są uważane za najbardziej wrażliwy […]
Choroby koni. Weterynaria praktyczna. Profilaktyka, rutynowe szczepienia
Publikacja stanowi fragment książki Choroby koni. Weterynaria praktyczna Wirus grypy jest wysoce zaraźliwy i szybko się rozprzestrzenia, a sama choroba niesie ze sobą bardzo poważne skutki i na długi czas wyklucza konia z udziału w zawodach czy wyścigach. Z tego względu wprowadzono wymóg obowiązkowych szczepień przeciwko grypie dla wszystkich koni wyścigowych oraz koni sportowych. Opory […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]