Wirus syncytialny układu oddechowego bydła (BRSV) − aktualne poglądy na etiologię i zwalczanie - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wirus syncytialny układu oddechowego bydła (BRSV) − aktualne poglądy na etiologię i zwalczanie

Dlatego już w przeciągu 2-5 dni po zakażeniu obserwowane są: kaszel, surowiczo-śluzowa wydzielina wydobywająca się z otworów nosowych, łzawienie, wysoka gorączka, przyspieszony oddech, a w zaawansowanych przypadkach może być obecna odma podskórna w okolicy karku.

W badaniu anatomopatologicznym przede wszystkim stwierdza się przekrwienie i niedodmę płuc, silniej wyrażone w przednich płatach, oraz ich obrzęk, powiększone węzły chłonne śródpiersiowe, a w dalszych częściach płuc widoczny jest wzrost ich objętości spowodowany rozedmą (ryc. 3). Jednakże ze względu na upośledzenie fizycznych mechanizmów obronnych dróg oddechowych (transport śluzówkowo-rzęskowy) poprzez BRSV bardzo często dochodzi do wtórnych infekcji bakteryjnych na tle Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Histophilus somni, Mycoplasma spp., co wpływa na obraz kliniczny choroby.

Występowanie choroby i bioasekuracja

Zachorowalność jest wysoka i oscyluje w granicach kilkudziesięciu procent, natomiast śmiertelność w przypadkach niepowikłanych jest niska i wynosi tylko kilka procent. Okres występowania zachorowań ma wyraźną korelację do pory roku. Największe nasilenie obserwuje się w miesiącach jesiennych, a następnie wiosennych. Najczęściej chorują młode zwierzęta pomiędzy 1. a 6. miesiącem życia. W stadach, gdzie już wcześniej dochodziło do zachorowań z powodu BRSV, bardzo często seropozytywna jest przynajmniej połowa osobników powyżej drugiego roku życia. Z reguły starsze zwierzęta nie wykazują objawów klinicznych, ale są nosicielami wirusa, przyczyniając się do jego krążenia w stadzie. Zdarzają się zachorowania u dorosłych zwierząt, gdy wirus po raz pierwszy przedostanie się na fermę.

Dlatego tak ważne są wszystkie aspekty bioasekuracji, jak: kwarantanna przed wprowadzeniem nowych osobników do stada, podział zwierząt na grupy technologiczne, odległość między innymi gospodarstwami, ograniczenie możliwości pośredniego przeniesienia wirusa z innych ferm czy targów (również przez l...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2626 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.