Mycoplasma hyopneumoniae Cz. III – czynniki ryzyka, aklimatyzacja loszek - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Mycoplasma hyopneumoniae Cz. III – czynniki ryzyka, aklimatyzacja loszek

Streszczenie

Mycoplasma hyopneumoniae występuje na całym świecie w intensywnej hodowli trzody chlewnej i powoduje zaburzenia w obrębie układu oddechowego spowodowane stanem zapalnym. Rozpoznawanie zakażenia Mycoplasma hyopneumoniae może opierać się na różnych podejściach: objawach klinicznych u chorujących zwierząt, obecności zmian w płucach (zarówno makroskopowych, jak i mikroskopowych), wykryciu odpowiedzi gospodarza w badaniach serologicznych (zarówno w surowicy, jak i płynie ustnym) oraz wykryciu samego zarazka (posiew lub techniki detekcji molekularnej – IF, ISH, PCR). 

Słowa kluczowe

Mycoplasma hyopneumoniae, zapalenie płuc, trzoda chlewna

Abstract

Mycoplasma hyopneumoniae found worldwide in intensive pig farming evokes respiratory symptoms due to the inflammation. Diagnosis may include clinical symptoms, pulmonary changes (both micro- and macroscopic), use of serologic tests in the serum or/and in the oral fluid and detection of the pathogen (culture or molecular detection methods: IF, ISH, PCR). 

Keywords

Mycoplasma hypopneumoniae, pneumonia, pigs

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2643 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.