Identyfikacja i znaczenie mikotoksykozy zearalenonowej u bydła - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Identyfikacja i znaczenie mikotoksykozy zearalenonowej u bydła

Streszczenie

Narażenie organizmów na działanie mikotoksyn odbywa się głównie poprzez spożywanie zanieczyszczonych materiałów organicznych. Brak lub obecność grzybów pleśniowych rzadko korelują z obecnością mikotoksyn. Zaletą chromatografii/spektrometrii masowej (MS) jest to, że wiele związków można określić i potwierdzić w jednej analizie. Niniejszy przegląd sygnalizuje dostępność wybranych najnowocześniejszych metod analitycznych stosowanych w oznaczaniu obecności mikotoksyny lub mikotoksyn w różnych matrycach, w których mogą być obecne.

Słowa kluczowe

mikotoksyny, analityka, mikotoksykoza zearalenonowa, bydło

Abstract

Mold metabolites that may exert a negative impact on other organisms are classified as mycotoxins. Animals become most commonly exposed to mycotoxins by feeding contaminated organic materials. The mass chromatography/spectrometry (MS) allows for detecting and confirming the presence of many substances in a single analysis The paper presents the most recent analytical methods used for the detection of mycotoxin/mycotoxins presence in different matrices. The significance of a proper sample preparation for analyses was emphasized.

Keywords

mycotoxins, analytics, zearalenone mycotoxicosis, cattle

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2643 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.