Znaczenie diety opartej na hydrolizowanych rybach oraz skrobi ryżowej w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce
art. sponsorowany

Znaczenie diety opartej na hydrolizowanych rybach oraz skrobi ryżowej w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów

Definicja niepożądanych reakcji na pokarm (AFR) jest powszechnie używana do określania reakcji o podłożu immunologicznym (alergii pokarmowych) oraz innych, nieimmunologicznych patologii (nietolerancje pokarmowe) związanych z żywnością.

Niepożądane reakcje na pokarm występują u kotów stosunkowo często. Szacuje się, że wynoszą 3-6% wszystkich schorzeń dermatologicznych oraz dotyczą 21% chorób przebiegających ze świądem (Olivry et al. 2017). Klinicznie AFR najczęściej związane są z objawami dermatologicznymi – jedynie u 10-15% zwierząt występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka. Najbardziej powszechnie spotykane są: wyłysienia spowodowane wylizywaniem, otarcia w okolicy szyi i głowy, prosówkowe zapalenia skóry, płytka i zarniniak eozynofilowy (Hobi et al. 2011).

Rozróżnienie pomiędzy AFR a atopowym zapaleniem skóry u kotów oraz diagnoza AFR są możliwe dzięki zastosowaniu diety eliminacyjnej (ED) przez minimum 8 tygodni (Olivry et al. 2015). Zanik lub złagodzenie objawów skórnych i/lub objawów żołądkowo-jelitowych podczas stosowania tego rodzaju diety oraz ich nawrót po ponownym podaniu poprzedniego pokarmu, jakim karmione było zwierze, potwierdza diagnozę AFR.

Komercyjne diety hipoalergiczne, zawierające rzadziej stosowane źródła białka o mniejszym potencjale alergizującym, są stosowane w diagnostyce AFR. Tego typu karmy mogą być zanieczyszczone innymi, niedeklarowanymi przez producenta źródłami białka, które mogą wywoływać reakcje krzyżową z białkami, na które uczulony jest pacjent (Olivry et al. 2018). Hydrolizowane diety są odpowiednim narzędziem diagnostycznym AFR. Hydroliza jest procesem enzymatycznej proteolizy, która redukuje białko do łańcuchów peptydowych o rozmiarze uniemożliwiającym rozpoznanie go przez IgE bądź aktywowane limfocyty T, tym samym redukując potencjał antygenowy pokarmu (Ricci et al. 2010). Jeżeli hydroliza białek jest niepełna (masa molekularna wynosi ponad 10 kD), dieta może wywoływać AFR u pa...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.