Nietolerancja pokarmowa – charakterystyka – przyczyny – ocena ryzyka in vitro - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Nietolerancja pokarmowa – charakterystyka – przyczyny – ocena ryzyka in vitro

Streszczenie

Ocena bezpieczeństwa żywienia zwierząt towarzyszących ma zasadnicze znaczenie, szczególnie w świetle rosnącego zainteresowania stosowaniem nowych, potencjalnie korzystnych dodatków żywieniowych. Lista produktów potencjalnie toksycznych dla zwierząt jest stale uzupełniana. Pamiętając o zagrożeniach dokładnie opisanych, warto zapoznawać się z badaniami chemicznej natury działania na kluczowe układy i narządy szerzej nieznanych substancji. Monitorowanie zagrożeń toksykologicznych nowatorskimi metodami in vitro dostarcza alternatywnych rozwiązań eksperymentalnych, pozwalających myśleć o istotnym ograniczeniu ryzyka dla zwierząt.

Słowa kluczowe

toksyczność, dodatki żywieniowe, lotne olejki, nietolerancja pokarmowa

Abstract

Safety assessment in companion animals nutrition has an essential importance, especially due to increased interest in new, potentially beneficial additives. The list of well described toxic products, is constantly growing. Considering well described risks, it is worth to study the chemical nature of exotic substance activities on the key systems and organs. Toxicological screening using new in vitro methods provides novel experimental solutions, significantly decreasing the risk to animals.

Keywords

toxicity, nutritional additives, volatile oils, food intolerance

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.