Jonogram, czyli jakie funkcje i znaczenie mają wybrane elektrolity – sód, potas i chlor
Elektrolity pełnią wiele funkcji w organizmach żywych. Dlatego też ważne jest utrzymanie ich stężenia na prawidłowym poziomie. W przypadku zaburzeń w poziomie elektrolitów mogą wystąpić objawy niedoborów czy też nadmiaru tych pierwiastków. Trzeba pamiętać, że zmiany poziomu są głównie efektem zmian chorobowych toczących się w organizmie. W poniższym tekście skupimy się na trzech elektrolitach – sodzie, potasie i chlorze. Przyjrzymy się, jakie jest ich znaczenie dla organizmu oraz jakie role odgrywają.
Sód (Na)
Sód to najważniejszy kation w płynie zewnątrzkomórkowym. Oznacza to, że jest on niezbędny do utrzymania osmolalności oraz dystrybucji wody między przestrzenią pozakomórkową a przestrzenią wewnątrzkomórkową. Hiponatremia i hipernatremia występują wtedy, gdy stosunek sodu do wody w przestrzeni pozakomórkowej przesuwa się w kierunku wody (hiponatremia) lub sodu (hipernatremia). Sytuacja taka jest często spowodowana wzrostem lub spadkiem całkowitej ilości wody bez zmiany bezwzględnego poziomu elektrolitów. Jak wspomniano, sód jest głównym składnikiem substancji czynnych osmotycznie w przestrzeni pozakomórkowej, dlatego też hipo- i hipernatremia wiążą się ze zmianami w osmolalności.
Sód jest głównym elektrolitem w przestrzeni pozakomórkowej, a potas w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Ta asymetryczna dystrybucja elektrolitów przez błonę komórkową wymaga aktywnej wymiany obu kationów poprzez pompę sodowo-potasową (ATPaza Na+/K+). W rezultacie płyny ustrojowe znajdują się w równowadze osmotycznej. Dystrybucja wody między przestrzenią pozakomórkową a wewnątrzkomórkową jest zwykle stała i wykazuje jedynie niewielkie wahania na poziomie 1-2%.
Ostre zmiany stężenia sodu w surowicy, którym nie towarzyszy równoczesna zmiana wewnątrzkomórkowego stężenia potasu, powodują przenikanie wody z przestrzeni pozakomórkowej do przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Prowadzi to do obrzęku komórek.
Stężenie sodu w surowicy i płynie śródmiąższowym jest prawie identyczne. Sód odpowiada za 95% ciśnienia osmotycznego. Regulacja stężenia sodu odbywa się w organizmie poprzez regulację zawartości wody w przestrzeni pozakomórkowej oraz utrzymanie stałego, o wąskim zakresie odchyleń, całkowitego stężenia sodu w organizmie oraz sodu w surowicy. Regulacja ta odbywa się poprzez picie lub wydalanie wolnej wody z organizmu.
Wybrane zaburzenia, które mogą prowadzić do hiponatremii:
- Niewydolność serca – zmniejszona pojemność minutowa serca i zmniejszenie objętości krwi krążącej powoduje aktywację układu renina – angiotensyna i uwalnianie argininy-wazopresyny (AVP), a to prowadzi do zatrzymania wody i sodu. Mechanizm ten powoduje rozwój hiponatremii hiperwolemicznej.
- Diureza osmotyczna – utrata sodu i wody ze zmniejszeniem objętości płynu pozakomórkowego (ang. extracellular fluid volume, ECFV) prowadzi do hiponatremii. Zaburzenie to występuje np. przy cukrzycy z glikozurią.
- Nerkowa kwasica cewkowa (NKC), zasadowica metaboliczna – zwiększenie wydalania węglowodanów prowadzące do zwiększonego osmotycznego wydalania kationów takich jak: Na, K, Cl. W moczu stwierdza się obecność wodorowęglanów oraz zwiększone stężenie sodu. Przyczyną NCK jest defekt reabsorpcji wodorowęglanów w proksymalnej części kanalików nerkowych.
- Zapalenie trzustki, zapalenie otrzewnej, wymioty, bieguna, utrata krwi – ma tu miejsce pozanerkowa utrata wody i sodu, a więc zmniejszenie objętości płynu pozakomórkowego, czyli utrata płynu do trzeciej przestrzeni, np. do jamy brzusznej w przypadku zapalenia otrzewnej, do światła jelita w przypadku zapalenia trzustki. Mocz jest bardzo zagęszczony, a w surowicy jest zmniejszony poziom sodu.
- Niedoczynność tarczycy – nieosmotyczne uwalnianie AVP, zmniejszenie pojemności minutowej serca, co prowadzi do zmniejszenia ilości substancji osmotycznie czynnych w pętli nefronu (kanaliki).
- Ketonuria – w źle kontrolowanej cukrzycy dochodzi do wydalania ujemnie naładowanych ciał ketonowych, a więc wydalane są Na, K i NH4, a to prowadzi do hiponatremii ze zmniejszeniem objętości płynu pozakomórkowego. W moczu stężenie Na jest podwyższone.
- Przewlekła choroba nerek (PChN) – powstają obrzęki oraz rozwija się hiponatremia. Przyczyną jest obniżenie współczynnika przesączania kłębuszkowego (GFR), które skutkuje zmniejszeniem wydalania wody i sodu, co prowadzi w efekcie do rozcieńczenia stężenia sodu, a w konsekwencji do hiponatremii.
- Niedobór glikokorykotosteroidów/niedoczynność kory nadnerczy – wydzielanie AVP pomimo hipoosmolalności.
Wybrane zaburzenia, które mogą prowadzić do hipernatremii:
- Moczówka prosta (ang. diabetes insipidus, DI) – moczówka prosta to wynik zmniejszonego ośrodkowego wydzielania AVP (ośrodkowa) lub oporności narządów końcowych (nerkowa). W efekcie występują poliuria (PU) i polidypsja (PD). W przypadku moczówki ośrodkowej mamy do czynienia z obumarciem neuronów wydzielających AVP. Z kolei moczówka nerkowa występuje rzadko i często jest spowodowana: lekami, chorobami cewkowo-śródmiąższowymi, nefropatiami obturacyjnymi. W tym schorzeniu osmolalność moczu jest niska, ale wyższa niż w surowicy.
- Niedrożność jelit – przy niedrożności jelit dochodzi do utraty wody i sodu, przy czym utrata wody jest większa niż sodu, co wpływa na stężenie sodu.
- Hiperaldosteronizm pierwotny – w wyniku nadmiernej produkcji aldosteronu w korze nadnerczy dochodzi do zatrzymania wody i sodu. Prowadzi to do wzrostu objętości płynu pozakomórkowego i wzrostu stężenia sodu w surowicy.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2601 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]