Aspergillus spp. – saprofit czy jednak groźny patogen?
Grzyby należące do rodzaju Aspergillus spp. są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Podobnie jak inne grzyby pleśniowe są to saprofity, które rozkładają materię organiczną do związków prostych. Rodzaj Aspergillus spp. obejmuje ponad 250 gatunków grzybów, z czego tylko około 20 z nich uznanych jest jako potencjalne czynniki chorobotwórcze oportunistycznych zakażeń u ludzi i zwierząt. Grzyby te zasiedlają różne środowiska, są izolowane z gleby, roślin i powietrza. Nie mają one szczególnych wymagań do wzrostu, a ich masywnemu namnażaniu się sprzyjają duża wilgotność otoczenia oraz obfitość dostępnych składników odżywczych.
Aspergillus spp. to rodzaj grzybów z rzędu kropidlakowców. Kolonia grzyba zbudowana jest ze strzępek, od których prostopadle odchodzą charakterystyczne konidiofory – szczytowe strzępki grzybni. Są one nierozgałęzione, długie i zakończone główką, na której znajdują się komórki konidiotwórcze. Powstające na nich konidia oddzielają się, tworząc łańcuszki. Młoda grzybnia jest biała, z czasem przybiera kolor zarodników. W zależności od gatunku grzyba i warunków wzrostu kolonie mogą być czarne, brązowe, zielone lub żółte. Konidiofor wraz z główką i zarodnikami ma kształt kropidła (ryc. 1), stąd inna dla Aspergillus nazwa – kropidlak.
Grzyby te, oprócz możliwości wytwarzania węglowodanów, kwasu cytrynowego i innych kwasów, posiadają zdolność produkowania metabolitów wtórnych, zwanych mykotoksynami. W tab. 1 zostały przedstawione istotne toksyny produkowane przez rodzaj Aspergillus spp.
Toksyny grzybów pleśniowych, występujące w paszach i żywności, stanowią ogromne zagrożenie dla ludzi i zwierząt, powodując mykotoksykozy. Organizm zwierzęcy może metabolizować pewne ilości mykotoksyn i dopiero przekroczenie pewnych ich poziomów powoduje wystąpienie objawów chorobowych. Bardzo groźne są zatrucia przewlekłe spowodowane kumulowaniem się toksyn w organizmie zwierząt i ludzi przez wiele lat. W wyniku ich oddziaływania może dochodzić do uszkodzenia wybranych tkanek, a także do zatrucia całego organizmu. Dłuższe gromadzenie się w organizmie mykotoksyn może w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.
Aspergiloza
Aspergiloza obejmuje szeroki zakres jednostek chorobowych wywoływanych przez gatunki grzybów z rodzaju Aspergillus spp. Najczęstszą i najistotniejszą drogą zakażenia jest układ oddechowy. Dużo rzadziej dochodzi do zakażeń drogą pokarmową lub przez uszkodzoną skórę czy śluzówkę.
Oprócz toksyn kropidlaki produkują miliardy zarodników, które razem z wdychanym powietrzem są aspirowane do układu oddechowego ptaków i ssaków. Kontakt z nimi może doprowadzić do różnego rodzaju reakcji alergicznych, powierzchownych zakażeń skórnych, ograniczonych zakażeń inwazyjnych, zakażeń płucnych lub kolonizacji organizmu.
Zarodniki są łatwo inhalowane do układu oddechowego z racji tego, że są powszechne w otaczającym nas środowisku, bardzo małe (w przypadku A. fumigatus to wielkość 2,5-3,5 µm), łatwo przemieszczają się w powietrzu i mają zdolność do przetrwania w szerokim zakresie temperatur. W normalnych warunkach Aspergillus spp. może przebywać w drogach oddechowych, nie powodując objawów chorobowych. Przy zmniejszonej odporności dochodzi do rozprzestrzenienia się zakażenia, a objawy są specyficzne w zależności od: gatunku zwierzęcia, miejsca wniknięcia zarodników i statusu immunologicznego.
W dalszej części artykułu przedstawione zostały najczęściej występujące jednostki chorobowe wywołane przez Aspergillus spp. u psów i kotów. W celu zobrazowania powszechności zakażeń tym grzybem przedstawiono również zmiany chorobowe często występujące także u innych gatunków zwierząt.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2601 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]