Rola probiotyków i prebiotyków w fizjologii wzrostu prosiąt
Piśmiennictwo
Bernardeau M., Vernoux J.P.: Overview of differences between microbial feed additives and probiotics for food regarding regulation, growth promotion effects and health properties and consequences for extrapolation of farm animal results to humans. „Clin. Microbiol. Infect.”, 2013, 19, 321-330.
Binek M., Kizerwetter-Świda M., Sikora A.: Rozwój relacji gospodarz – mikroflora. [W:] Fizjologia noworodka z elementami patofizjologii. Red.: Skrzypczak W., Stefaniak T., Zabielski R., PWRiL, Warszawa 2011, 245-247.
Cho J.H., Zhao P.Y., Kim I.H.: Probiotics as a dietary additive for pigs: a review. „J. Anim. Vet. Advance.”, 2011, 10, 2127-2134.
EFSA.: Guidance for the preparation of dossiers for zootechnical additives. FEEDAP, EFSA, Parma, 2012, 10, 2536-2588.
European Union.: European Union Register of Feed Additives pursuant to regulation (EC) 1831/2003. Directorate G, Veterinary and international affairs, Unit GI-Feed, 2012.
FAO/WHO: Guidelines for evaluation of probiotics in food. London, Ontario, Canada: Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization Working Group Report, 2002.
Kelly D., Smyth J.A., McCracken K.: Digestive development of the early-weaned pig.Brit. „J. Nutr.”, 1991, 65, 169-180.
Kenny M., Smidt H., Mengheri E., Miller B.: Probiotics-do they have a role in the pig industry? „Animal”, 2011, 5, 462-470.
Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z.: Probiotyki – historia i mechanizmy działania. „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2010, 71, 5-19.
Stefaniak T.: Odporność prosiąt noworodków. [W:] Fizjologia noworodka z elementami patofizjologii. Red.: Skrzypczak W., Stefaniak T., Zabielski R., PWRiL, Warszawa 2011, 163-165.
prof. dr hab. Krystyna Pierzchała-KoziecKatedra Fizjologii i Endokrynologii ZwierzątWydziału Hodowli i Biologii ZwierzątUniwersytetu Rolniczego w Krakowie
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!