Przyczyny występowania mikotoksykoz u bydła - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Przyczyny występowania mikotoksykoz u bydła

Można sugerować, że inhalacja spór pleśniowych jest stałym przyczynkiem do narażeń prozapalnych górnych i dolnych dróg oddechowych również u bydła. Spleśniałe siano jest przyczyną spadku jakości nasienia u buhajów oraz wywołuje światłoczułość u bydła. Do chwili obecnej nie określono, które z mikotoksyn mogą być czynnikiem etiologicznym wspomnianych schorzeń. Niektóre gatunki grzybów pleśniowych, takie jak Aspergillus fumigatus, występujące często w kiszonkach i sianie, mogą również zakażać zwierzęta, powodując grzybice płuc, poronienia lub stany zapalne gruczołu mlekowego. A. fumigatus jest znanym producentem toksyn, a w szczególności gliotoksyny, która w określonych tkankach przyczynia się do wywoływania procesów zapalnych.

Wtórnym skutkiem niewydolnej mikroflory żwaczowej jest zwiększenie udziału innych mikotoksyn w płynach żwaczowych, które uniknęły mikrobiologicznej degradacji (detoksykacji). W efekcie docierają one nietknięte do dwunastnicy, gdzie ulegają wchłonięciu w taki sam sposób i z takim samym skutkiem klinicznym, jak u zwierząt monogastrycznych, wywołując różne stany chorobowe u krów. Występująca interakcja pomiędzy różnymi mikotoksynami może wyjaśnić różnice w uzyskiwanych wynikach eksperymentów żywieniowych. W prowadzonych badaniach zwierzęta były narażane pojedynczymi lub określonymi grupami mikotoksyn (mikotoksykozy mieszane) i stwierdzano dużą tolerancję krów zdrowych na ich obecność w paszach. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja podczas wypasania krów zdrowych na pastwisku, gdzie zwierzęta są wystawione na działanie wielu różnych metabolitów grzybów pleśniowych obecnych w sposób skoncentrowany w różnych częściach roślin łąkowych. Po ich pobraniu, w wyniku niewydolności detoksykacyjnej mikroflory żwacza, niezmienione mikotoksyny dostają się do dwunastnicy, gdzie ulegają wchłonięciu, powodując zaburzenia stanu zdrowotnego zwierząt (19).

Zearalenon jest metabolizowany do hydroksy-metabolitu zwanego α-zearalenolem, głównie przez pierwotniaki...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy