Współwystępowanie patogenów w przebiegu BRD
Nieszczęścia chodzą parami, czyli o współwystępowaniu patogenów w przebiegu BRD – omówienie najnowszych badań z Polski
Zespół oddechowy bydła (BRD, ang. bovine respiratory disease) jest jedną z najważniejszych przyczyn strat ekonomicznych wśród hodowli bydła na całym świecie oraz bardzo częstym powodem stosowania środków przeciwbakteryjnych. BRD generuje znaczące koszty związane z leczeniem, a straty finansowe wynikają nie tylko z kosztów leczenia, ale także ze śmiertelności cieląt oraz obniżenia produkcji, zarówno w sektorze mięsnym, jak i mlecznym. Jałówki, które przechorowały BRD, później wydają na świat pierwsze młode, a ich wydajność mleczna jest również niższa w stosunku do tych, które nie chorowały na BRD (1-4). Rozwojowi BRD sprzyjają stres związany z transportem zwierząt oraz niekorzystne czynniki środowiskowe, takie jak: temperatura otoczenia, wilgotność, zwiększony przepływ powietrza czy nieodpowiednia jakość powietrza. Te elementy są istotne w patogenezie, ponieważ osłabiają miejscowe mechanizmy odporności dróg oddechowych, co z kolei toruje drogę patogenom wirusowym i bakteryjnym, które odpowiadają za wystąpienie objawów choroby (5-8).
Czynniki zakaźne
Czynniki zakaźne związane z występowaniem BRD obejmują znaczną ilość patogenów wirusowych i bakteryjnych. Analizy metagenomiczne wykazują, że liczba czynników zakaźnych potencjalnie zaangażowanych w patogenezę BRD może sięgać nawet kilkudziesięciu gatunków. Jako najważniejsze czynniki wirusowe uznawane są: wirus paragrypy bydła typu 3 (BPIV3), syncytialny wirus oddechowy bydła (BRSV), wirus wirusowej biegunki bydła (BVDV), alfaherpeswirus bydła typu 1 (BoAHV1), koronawirus bydła (BCoV). Natomiast jednymi z najczęściej wykrywanych patogenów bakteryjnych w przebiegu BRD są Pasteurella multocida (P. multocida), Mannheimia haemolytica (M. haemolytica), Mycoplasma bovis (M. bovis) i Histophilus somni (H. somni). Niestety monitorowanie zakażeń, ich leczenie, a także dostosowanie adekwatne...