Syndrom oddechowy bydła

Syndrom oddechowy bydła

3. Znaczenie czynników ryzyka

Czynniki ryzyka to kluczowe parametry, które zostały zidentyfikowane w badaniach jako mające negatywny lub pozytywny wpływ na występowanie i wielkość epizodu BRD. Czynniki ryzyka mogą różnić się w zależności od rodzaju produkcji.

U cieląt mlecznych zidentyfikowano kilka czynników ryzyka. Głównymi udokumentowanymi czynnikami ryzyka bronchopneumonii u cieląt mlecznych są: niewystarczający bierny transfer immunoglobulin, niedobory żywieniowe i niekorzystne warunki środowiskowe. Pomieszczenia i wentylacja są również głównymi punktami krytycznymi, które należy uwzględnić podczas tworzenia planu zarządzania BRD (ryc. 1)

Ryc. 1. Wykres obrazujący interakcje między patogenami, gospodarzem i środowiskiem; ryc. archiwum autora

w gospodarstwach utrzymujących opasy czynniki ryzyka występują w trzech różnych momentach: w gospodarstwie, skąd zwierzęta pochodzą, podczas transportu i na miejscu w gospodarstwie docelowym. Wykazano, że mieszanie dużej liczby cieląt pochodzących z różnych ferm ma olbrzymi negatywny wpływ na zachorowalność i śmiertelność w czasie wybuchu epizodu BRD. Okazało się, że bakteryjne zapalenie płuc występuje zwykle w ciągu 6 do 10 dni po stresie, takim jak transport i mieszanie zwierząt.

Ryc. 3. Efekt komina wewnątrz naturalnie wentylowanego budynku; ryc. archiwum autora

BRD jest wieloczynnikową chorobą zakaźną o istotnym wpływie na produktywność chorego bydła. Przeżuwacze są naturalnie predysponowane do rozwoju chorób płuc. Ponadto kilka czynników ryzyka może wywołać wystąpienie BRD. Istnieją wspólne czynniki ryzyka, ale niektóre z nich są charakterystyczne dla jednego rodzaju produkcji (bydło opasowe vs. bydło mleczne).

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy