Żywienie w cukrzycy psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Żywienie w cukrzycy psów

W żywieniu człowieka prowadzone są liczne analizy wpływu diet o niskim IG oraz ŁG na przebieg reakcji metabolicznych organizmu. Stwierdzono bowiem, że określenie odpowiedzi glikemicznej wymaga oceny obu wskaźników: IG oraz ŁG, jak również zależy od wielkości posiłku. Jeżeli dwa posiłki mają podobną wartość IG, to silniejsza odpowiedź glikemiczna oraz reakcja insulinowa będą obserwowane po posiłku z większą zawartością węglowodanów, czyli z wyższym ŁG (4).

Tab. 2. IG i ŁG wybranych produktów spożywczych

W związku z powyższym kolejnym istotnym składnikiem diety, spowalniającym wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego oraz minimalizującym poposiłkowe wahania cukru we krwi, jest włókno. Jak opisano wcześniej, włókno rozpuszczalne opóźnia opróżnianie żołądka i absorpcję składników odżywczych z jelit. Natomiast włókno nierozpuszczalne stymuluje motorykę przewodu pokarmowego i w ten sposób spowalniając trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Limituje również absorpcję glukozy, zapewniając tym samym optymalną kontrolę glikemii.

Zawartość włókna w różnych dietach zawiera się w granicach od 3 do 25%, ze zróżnicowanym udziałem włókien rozpuszczalnych, nierozpuszczalnych lub mieszanego typu. Uważa się, że skuteczną kontrolę glikemii dają produkty zawierające co najmniej 12% włókna nierozpuszczalnego lub co najmniej 8% mieszanego typu. Niemniej jednak optymalna zawartość włókna w diecie powinna być dopasowana również do kondycji zwierzęcia. Najczęściej jej zwiększoną zawartość stosuje się w przypadku zwierząt z nadwagą, otyłych lub z silną polifagią.

Skutkami ubocznymi tak dużej ilości włókna nierozpuszczalnego mogą być:

niska smakowitość diety i w związku z tym ograniczona konsumpcja,

nadmierna objętość kału,

zaparcia i zatkania jelit.

Natomiast nadmiar stosowania wyłącznie włókna rozpuszczalnego w diecie może powodować:

wzdęcia i nadmierną produkcję gazów,

luźny kał

i niską konsumpcję diety.

Ze względu na ujemne efek...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy