Żywienie w cukrzycy psów
W żywieniu człowieka prowadzone są liczne analizy wpływu diet o niskim IG oraz ŁG na przebieg reakcji metabolicznych organizmu. Stwierdzono bowiem, że określenie odpowiedzi glikemicznej wymaga oceny obu wskaźników: IG oraz ŁG, jak również zależy od wielkości posiłku. Jeżeli dwa posiłki mają podobną wartość IG, to silniejsza odpowiedź glikemiczna oraz reakcja insulinowa będą obserwowane po posiłku z większą zawartością węglowodanów, czyli z wyższym ŁG (4).
Tab. 2. IG i ŁG wybranych produktów spożywczych
W związku z powyższym kolejnym istotnym składnikiem diety, spowalniającym wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego oraz minimalizującym poposiłkowe wahania cukru we krwi, jest włókno. Jak opisano wcześniej, włókno rozpuszczalne opóźnia opróżnianie żołądka i absorpcję składników odżywczych z jelit. Natomiast włókno nierozpuszczalne stymuluje motorykę przewodu pokarmowego i w ten sposób spowalniając trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Limituje również absorpcję glukozy, zapewniając tym samym optymalną kontrolę glikemii.
Zawartość włókna w różnych dietach zawiera się w granicach od 3 do 25%, ze zróżnicowanym udziałem włókien rozpuszczalnych, nierozpuszczalnych lub mieszanego typu. Uważa się, że skuteczną kontrolę glikemii dają produkty zawierające co najmniej 12% włókna nierozpuszczalnego lub co najmniej 8% mieszanego typu. Niemniej jednak optymalna zawartość włókna w diecie powinna być dopasowana również do kondycji zwierzęcia. Najczęściej jej zwiększoną zawartość stosuje się w przypadku zwierząt z nadwagą, otyłych lub z silną polifagią.
Skutkami ubocznymi tak dużej ilości włókna nierozpuszczalnego mogą być:
niska smakowitość diety i w związku z tym ograniczona konsumpcja,
nadmierna objętość kału,
zaparcia i zatkania jelit.
Natomiast nadmiar stosowania wyłącznie włókna rozpuszczalnego w diecie może powodować:
wzdęcia i nadmierną produkcję gazów,
luźny kał
i niską konsumpcję diety.
Ze względu na ujemne efek...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!