Żywienie psów starszych
Nadwaga i otyłość
Zasady postępowania żywieniowego starszych psów zakładają także profilaktykę nadwagi i otyłości. Wyniki badań z ostatnich lat wykazały, że częstość występowania otyłości u psów w krajach rozwiniętych waha się od 25 do 44%. W 2014 roku otyłość była siódmym najczęściej występującym zaburzeniem zgłaszanym u psów w brytyjskich przychodniach weterynaryjnych a w 2021 r. otyłość stała się trzecim najczęściej występującym schorzeniem (22).
Problem związany z otyłością znacznie pogłębia się wraz z wiekiem. Należy założyć udział podłoża genetycznego predysponującego zarówno do efektywności gromadzenia nadmiaru tkanki tłuszczowej, jak i skłonności psów danej rasy do przejadania się. Przyczyną może być skłonność do maksymalizacji nagrody, szczególnie u ras psów wyselekcjonowanych do polowań lub tych, które wymagają stałej informacji zwrotnej od przewodnika (23). Ważnym czynnikiem, który może być skorelowany z ryzykiem powstania otyłości, jest kastracja bądź sterylizacja.
Bjørnvad i wsp. przeprowadzili badania na ponad 600 psach. Ocenę kondycji ciała przeprowadzono zgodnie z 9-punktowym systemem BCS zatwierdzonym dla psów i zaadaptowanym do zestawu narzędzi obecnie wykorzystywanym przez World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) (24). Większość psów, ponad 70%, należała do kategorii normalna masa ciała do otyłości (BCS 4-6/9), z czego ponad 20% psów biorących udział w badaniu należało do kategorii otyłych/superotyłych (BCS 7-9/9). Najważniejszymi wynikami badania było stwierdzenie silnego wpływu kastracji na wysokość współczynnika BCS i ryzyka nadwagi/otyłości (BCS ≥ 7) u samców psów oraz wykazanie braku takiego wpływu u suk (25). Kastracja zwiększa tendencję przyrostu masy ciała zwierząt dorosłych i mimo że zidentyfikowano różne czynniki ryzyka zwiększające tendencję do otyłości, to zależność między płcią psów a sterylizacją nie jest do tej pory jasna. Wydaje się jednak, że suki są w znacznie wyższym stopniu narażone na rozwój otyłości (b...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!