Żywienie psów starszych
Składniki odżywcze w diecie
Jednym z głównych zagrożeń dla życia psów starszych/starych jest utrata masy mięśniowej, w wyniku której dochodzi do utraty siły i funkcji, która postępuje stopniowo wraz z wiekiem – proces ten zwany jest sarkopenią. Utrata lub ograniczenie funkcji mięśni szkieletowych prowadzi do zwiększonej zachorowalności i śmiertelności, bezpośrednio lub pośrednio, poprzez rozwój chorób wtórnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca i otyłość.
Białko
Z tego też powodu składnikiem odżywczym, któremu należy się szczególnie przyjrzeć, jest białko, którego nieodpowiednio dobrany rodzaj i ilość mogą przyczynić się do rozwoju sarkopenii oraz ograniczyć komfort życia psa starzejącego się/starego. W kilku badaniach białko zostało zidentyfikowane jako kluczowy składnik odżywczy dla osobników starszych i błędne jest założenie, że zapotrzebowanie na nie zmniejsza się wraz ze starzeniem się psa (14).
Aktualne zalecenia dotyczące zawartości białka w diecie opierają się na badaniach szacujących jego minimalne spożycie niezbędne do utrzymania równowagi azotowej, a także minimalne spożycie białka niezbędne do uniknięcia postępującej utraty beztłuszczowej masy ciała. Jednakże problem z wynikami takich badań polega na tym, że nie odnoszą się do fizjologicznych zmian zachodzących w zdrowym starzejącym się organizmie i do funkcji mięśni. Większość wyników opartych na danych z badań epidemiologicznych lub krótkoterminowych wskazuje na potencjalny korzystny wpływ zwiększenia spożycia białka u osobników starszych. Dane te pokazują, że starsze organizmy, w porównaniu z młodszymi, słabiej reagują na niskie dawki aminokwasów (15-17). Jednakże ten brak reakcji u zdrowych starszych osobników można zazwyczaj przezwyciężyć poprzez zwiększenie podaży wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jeśli mięśnie u starszych osobników nie reagują na niższe dawki pobieranego białka, można zwiększyć jego poziom w podawanej zwierzęciu diecie. Mechanizm, za pomocą którego b...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!