Wyrównanie zaburzeń trawienia i ograniczanie zaburzeń wchłaniania jelitowego - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Wyrównanie zaburzeń trawienia i ograniczanie zaburzeń wchłaniania jelitowego

Streszczenie

W chorobach przebiegających z zaburzeniem procesów trawienia i wchłaniania istnieje kilka kluczowych strategii i kierunków postępowania. Niezależnie od przyczyny niestrawności, pacjent musi być jak najszybciej odżywiany, bo od tego zależy jego rokowanie. Finalne postawienie diagnozy pozwala na określenie długoterminowej strategii dietetycznej. Dokładny wywiad oraz umiejscowienie problemów z trawieniem i/lub wchłanianiem pozwalają na: wybór modyfikacji dietetycznych: dietę wysokostrawną czy wręcz przeciwnie: bogatą we włókno pokarmowe, dobranie poziomu i rodzaju tłuszczu w porcji jednorazowej, jak i całkowitej; wreszcie ograniczenie liczby źródeł białka, o ile zajdzie taka potrzeba. Warto jednak nadmienić, że zarówno w przypadku pacjentów z biegunkami, jak i wymiotujących, okres zalecanej głodówki powinien być jak najkrótszy – gdyż najnowsze badania jasno pokazują, że im wcześniej pacjenci tacy zaczynają być dożywiani, tym lepsze mają wyniki rekonwalescencji, a dzięki utrzymaniu integralności błony śluzowej jelita ryzyko translokacji bakteryjnej jest niższe.

Słowa kluczowe

zapalenie żołądka, zapalenie jelit, dieta wysokostrawna, włókno pokarmowe, błonnik, biegunka, zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki, pies

Abstract

Disruption of digestive and absorption processes, may be caused by different reasons, that may need several strategies and solution of management. Regardless of the cause of indigestion, the patient must be nourished sooner or later, because his convalescence and final prognosis depends on it. The final diagnosis allows to define a dietary strategy for long periods. A thorough history and the location of problems with digestion and/or absorption allows you to choose right dietary modifications at a time, either: highly digestible diet or on the contrary: diet rich in dietary fiber, let you select the level and type of fat in a single and total portion; and finally, limit the amount of protein sources, if necessary.

...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.