Wpływ żywności funkcjonalnej na zdrowie zwierząt domowych
Inne możliwości zastosowania żywności funkcjonalnej
Istnieją doniesienia o możliwości wykorzystania probiotyków w terapii chorób o podłożu immunologicznym, takich jak alergia lub atopowe zapalenie skóry (3, 10). Efekt antyalergiczny jest wywoływany dzięki wpływowi na równowagę limfocytów Th1/Th2 oraz zmniejszeniu syntezy przeciwciał IgE (3, 5, 24). Udowodniono, że probiotyki i prebiotyki mogą wywoływać korzystne efekty w leczeniu otyłości u ludzi (28). Badania wykazały, że u psów z otyłością występuje charakterystyczna dysbioza jelitowa – u psów otyłych rodzaj Actinobacteria występuje znacznie częściej (3). Badania dotyczące mikrobiomu jelitowego ujawniły jego powiązanie z układem nerwowym, tzw. oś jelitowo-mózgowa (MGBA, ang. the microbiome gut-brain axis) (6, 26, 29). Dokładne mechanizmy tej korelacji wciąż są badane, ale wiadomo, że obejmuje ona szlaki nerwowe i hormonalne (kortyzol, oś podwzgórze – przysadka – nadnercza) (26, 29).
Probiotyki inaktywowane – paraprobiotyki jako bezpieczniejsza forma żywności funkcjonalnej
U pacjentów z obniżoną odpornością, sepsą lub zaburzoną barierą jelitową stosowanie probiotyków może być niebezpieczne (3). W takich przypadkach zalecane jest podawanie inaktywowanych probiotyków (5, 8, 26). Inaktywację bakterii przeprowadza się za pomocą wysokiej temperatury, wysokiego ciśnienia, promieniowania ultafioletowego lub jonizującego, a także poprzez zmianę pH (8, 26, 27). Do wywołania specyficznej odpowiedzi organizmu potrzebny jest określony związek chemiczny wyizolowany z drobnoustrojów, zatem metoda inaktywacji zależy od gatunku bakterii oraz oczekiwanych efektów późniejszych (5, 26). Paraprobiotyki są łatwiejsze w przechowywaniu, ich mechanizm działania jest bardziej przewidywalny, są bezpieczne, nie przenoszą genów oporności na antybiotyki (co jest największa zaletą), wykazują działanie antyproliferacyjne (6, 5, 8). Paraprobiotyki mają zdolność adhezyjną do komórek jelitowych oraz do koagregacji z patogenami (5). Wykazano, że inaktywowane Lactobacillus acidophilus są w stanie zapobiec zakażeniu salmonellą u myszy.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]