Wpływ jakości diety na odporność organizmu

dr inż. Jacek Wilczak
ekspert Doliny Noteci, specjalista w zakresie żywienia, dietoprofilaktyki i dietoterapii schorzeń metabolicznych. Zwolennik racjonalnego i naukowo umocowanego żywienia psów i kotów. Adiunkt w Zakładzie Dietetyki Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Opiekun czekoladowego labradora i trójkolorowego cavaliera – więc z autopsji wie, jak ważna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego psa jest właściwie zbilansowana dieta.
Dobrze funkcjonujący układ odpornościowy ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy całego organizmu. Musi pozostawać w stanie ciągłej gotowości, aby monitorować potencjalne zagrożenia ze strony czynników środowiskowych i szybko na nie reagować. Dzięki wrodzonej i nabytej zdolności do rozróżniania czynników endogennych i egzogennych komórki układu odpornościowego dostosowują swoją reakcję do rodzaju zagrożenia. Ingerencję czynników zewnętrznych wpływających na układ immunologiczny, niezależnie od stanu zdrowia i kondycji organizmu, określa się mianem immunomodulacji. Pojęcie to obejmuje również oddziaływanie wybranych składników odżywczych, dostarczanych poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę psa. Ze względu na właściwości immunomodulacyjne czynniki te dzieli się na stymulujące (pobudzające) oraz supresyjne (hamujące) funkcje układu odpornościowego. Warto pamiętać, że niektóre modulatory mogą działać zarówno stymulująco, jak i supresyjnie, wpływając na mechanizmy swoiste i nieswoiste odpowiedzi immunologicznej. Co więcej, w stanach wzmożonej aktywności układu odpornościowego immunostymulatory mogą wykazywać właściwości supresyjne, obniżając poziom odpowiedzi do wartości fizjologicznych. Mechanizm ten odgrywa kluczową rolę [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!