Wpływ diety wegańskiej na zdrowie psów i kotów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wpływ diety wegańskiej na zdrowie psów i kotów. Czy weganizm jest bezpieczny dla zwierząt domowych?

Niedobory innych składników pokarmowych w komercyjnych karmach wegańskich oraz ich potencjalny wpływ na zdrowie psów i kotów

Kwasy tłuszczowe

Analizując badania składów karm wegańskich przeprowadzane w różnych zakątkach świata, można zauważyć pewne charakterystyczne analogie w niedoborach składników pokarmowych. Najczęściej odnotowywano deficyt: kwasu arachidonowego, EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), witaminy D, wapnia i fosforu, które występują głównie w tkankach zwierzęcych (4, 17).

Według badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców większość wegańskich karm dla dorosłych psów spełnia zalecenia AAFCO (Association of American Feed Control Officials) i FEDIAF (Europejska Federacja Przemysłu Karm dla Zwierząt Domowych) pod względem zawartości tłuszczu całkowitego i kwasów tłuszczowych. Jednak w przypadku karm przeznaczonych dla szczeniąt żadna z siedmiu przeanalizowanych karm nie spełniała zaleceń pod względem zawartości kwasu arachidonowego (AA), EPA i DHA. (17). Jak wiadomo, właśnie te kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w okresie wzrostu, pełnią wiele funkcji związanych ze strukturą błon komórkowych oraz wpływają na optymalne funkcjonowanie komórek (23). Są one potrzebne także do prawidłowego rozwoju wzroku i układu nerwowego (24).

Z kolei w większości karm dla dorosłych kotów wykazano niedobór kwasu arachidonowego i nadmiar kwasu linolowego w porównaniu z zaleceniami AAFCO (4, 17). Kwas arachidonowy to kwas tłuszczowy omega-6, który u kotów jest traktowany jako warunkowo egzogenny – psy potrafią syntetyzować go z kwasu linolowego, jednak koty posiadają niską aktywność δ-6-desaturazy, enzymu odpowiedzialnego za tę reakcję (1, 4). Wykazano jednak, że koty mogą syntetyzować AA inną drogą. Przy dostarczaniu wystarczającej ilości kwasu linolowego i kwasu γ-linolenowego koty są w stanie wytworzyć kwas arachidonowy z kwasu dihomo-γ-linolenowego za pomocą δ-5-desaturazy (17, 22). Dorosłe koty karmione karmą pozbawio...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy