Suplementacja diety psów z niedokrwistością
Żelazo
Żelazo jest niezbędne do wytworzenia hemu, głównego składnika hemoglobiny. Metabolizm żelaza zależy w dużym stopniu od dziennego spożycia tego pierwiastka, a organizm nie posiada mechanizmów pozwalających na usunięcie nadmiaru zmagazynowanego żelaza. W organizmie występują trzy pule żelaza:
- niemal 70% znajduje się w hemoglobinie;
- niemal 30% magazynowane jest w postaci ferrytyny;
- pozostała część występuje w postaci mioglobiny, w cytochromach i innych hemoproteinach niezbędnych w łańcuchu oddechowym.
Żelazo jest pierwiastkiem niezwykle aktywnym chemicznie – ma zdolność niespecyficznego wiązania się z wieloma białkami, co ma szkodliwy wpływ na ich strukturę. Działa katalitycznie na niektóre reakcje oksydacyjne, takie jak: peroksydacja nienasyconych lipidów w błonach komórkowych. Z tego względu żelazo znajduje się zawsze w formie związanej i niemożliwe jest jego wydalenie z organizmu. Utrata żelaza jest możliwa jedynie podczas: krwawienia, rozpadu krwinek, przenoszenia znacznych ilości do rozwijającego się płodu. Zawartość żelaza w organizmie regulowana jest poprzez regulację jego wchłaniania.
Wchłanianie żelaza zależy od formy, w której ten pierwiastek znajduje się w przewodzie pokarmowym. Żelazo w formie związków nieorganicznych zmienia swój stopień utlenienia podczas procesu wchłaniania. Organizm może przyswajać z pokarmu dwie różne formy żelaza: 1) żelazo hemowe spożywane głównie z czerwonym mięsem, które jest formą najłatwiej przyswajalną; 2) inne formy żelaza – związane z nieorganicznymi i organicznymi składnikami pokarmowymi, o zdecydowanie niższej biodostępności. Podczas trawienia i wchłaniania jony żelaza przechodzą dwie zmiany stopnia utleniania.
Pierwsza zmiana zachodzi w żołądku – żelazo (III) redukowane jest do żelaza (II), czemu sprzyja niskie pH. Czynnikami sprzyjającymi tej zmianie wartościowości są substancje redukujące, takie jak kwas askorbinowy (witamina C). Redukcja z Fe (III) do Fe (II) jest istotna, ponieważ żelazo (II) łatwiej dysocjuje od ligandów, z którymi jest związane, niż żelazo (III). Druga zmiana wartościowości zachodzi w dwunastnicy, która jest bogata w dwuwęglany i występuje tam środowisko zasadowe. W środowisku zasadowym hem jest bezpośrednio wchłaniany przez komórki śluzówki. W komórkach żelazo odłącza się od hemu. Wolne żelazo (II) jest utleniane do żelaza (III) i przyswajane przez komórki w ilościach właściwych do potrzeb organizmu. CP jest rzeczą niezwykle istotną, wchłanianie żelaza niehemowego (nieorganicznego i organicznego) mogą ułatwiać kwas askorbinowy (witamina C), kwas cytrynowy i niektóre aminokwasy.
Regulacja przyswajania żelaza zachodzi na poziomie błony podstawnej komórek śluzówki jelita. Komórki te wytwarzają białko wiążące żelazo, zwane apoferrytyną. W stanach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo komórki wytwarzają małe ilości apoferrytyny – żelazo może swobodnie przechodzić przez komórki i przedostawać się do osocza. W sytuacji, gdy organizm zawiera wystarczającą ilość żelaza, komórki syntetyzują więcej apoferrytyny. Żelazo związane z apoferrytyną nazywane jest ferrytyną. Jeśli organizm nie wykazuje zapotrzebowania na żelazo, jest ono przechowywane w komórkach śluzówki jelita i usuwane wraz z obumierającymi komórkami. Z komórek błony śluzowej jelita lub z puli magazynowanej w wątrobie żelazo może być transportowane do innych tkanek. W tym celu musi ono zostać zredukowane z III do II stopnia utlenienia, aby mogło przejść przez błonę komórkową. We krwi żelazo (II) jest znów utleniane do żelaza (III) przez enzym – ferroksydazę (II). Żelazo jest przenoszone przez białko osocza – transferynę. Transferyna posiada dwa miejsca wiązania żelaza (III).
Żelazo jest magazynowane głównie w wątrobie, w postaci ferrytyny lub hemosyderyny. Ferrytyna jest białkiem zdolnym związać ok. 4500 jonów żelaza (III) na cząsteczkę – dlatego jest główną formą magazynowania żelaza w organizmie. Jeśli ilość żelaza przekroczy zdolność wiązania go przez ferrytynę, tworzony jest kompleks żelaza z fosforanami oraz formy hydroksylowe – taki fizjologicznie dostępny kompleks nazywany jest hemosyderyną. Jeśli magazynowane ilości żelaza przewyższają poziom normy dla organizmu, nadmiar hemosyderyny odkładany jest w wątrobie i sercu. W skrajnych przypadkach nadmiaru żelaza może to doprowadzić do osłabienia funkcji tych narządów, a nawet do śmierci. Również wielokrotne transfuzje krwi mogą prowadzić do zwiększenia zawartości żelaza w organizmie (2, 4, 5).
Dorosłe psy powinny otrzymywać około 40-50 mg żelaza, zaś dorosłe koty – około 80 mg żelaza dziennie na każdy kg suchej masy karmy. Powinno ono pochodzić ze źródeł innych niż tlenek czy węglan żelaza, ponieważ żelazo z tych źródeł ma bardzo niską biodostępność. Spośród różnych postaci chemicznych żelaza najlepiej wchłania się z pokarmu żelazo hemowe (około 20% podanego żelaza), a następnie różne formy żelaza organicznego (glukonian żelaza – wchłania się około 3% podanej dawki) (1,6). Wchłanianie żelaza znacznie obniża jednoczesne podawanie wapnia oraz włókna pokarmowego – przede wszystkim psylium i pektyny. W zależności od sytuacji jednoczesne podawanie dodatków wapnia może zmniejszyć wchłanianie żelaza o ponad 50%.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Przyczyny problemów z racicami Przyczyny chorób racic są zróżnicowane, a większość stanów chorobowych posiada wieloczynnikową etiologię. Ogólnie wyróżnia się czynniki predysponujące i wywołujące. Dalej można wyróżnić kilka grup czynników: genetyczne, środowiskowe, żywieniowe oraz czynniki bakteryjne (8). Czynniki osobnicze Czynniki osobnicze są to wrodzone indywidualne cechy czy właściwości danego osobnika wpływające na zdrowotność racic, na przykład: […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]