Probiotyki – ważne tylko dla przewodu pokarmowego?
Niektóre szczepy probiotyczne syntetyzują witaminy, głównie z grupy B, witaminę K. Produkują także enzymy trawienne (np. α-galaktozydazę), przez co zwiększają ich pulę, poprawiając metabolizm i przyswajanie składników pokarmowych. Stymulują aktywność niektórych enzymów jelitowych, np. laktazy, maltazy, sacharazy, a tym samym poprawiają wykorzystanie karmy. Mogą także obniżać poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi i tkankach. Udowodniono skuteczność szczepów Enterococcus faecium we wspieraniu zdrowotności układu pokarmowego i immunologicznego – podnoszą poziomy IgA we krwi i odchodach oraz poziom przeciwciał po szczepieniach.
Ograniczają również ilość bakterii patogennych w odchodach. Poprawiają odpowiedź antygenową w zakażeniach pierwotniakami. Ograniczają namnażanie pierwotniaków w odchodach (3, 28). Bakterie Bacillus subtilis mają zdolność formowania ochronnej endospory i przetrwania niekorzystnych warunków środowiskowych, tworzą środowisko beztlenowe, optymalne dla wzrostu pożytecznych lactobacillusów. Produkują kwas mlekowy i wspierają komensalne bakterie do jego produkcji (3, 4). Zwiększają wydzielanie mucyny w komórkach kubkowych nabłonka jelit (28).
Probiotyki hamują wytwarzanie prozapalnej IL-8 i TNF-α w zapaleniu jelit i pobudzają produkcję mediatorów przeciwzapalnych TGF-β i TLSP (limfoproteina grasicza stymulująca dojrzewanie komórek dendrytycznych). Hamują także produkcję IL-6 przez makrofagi w zmienionej zapalnie śluzówce jelit. Niektóre szczepy Lactobacillus stymulują wzrost liczby komórek produkujących IG A, pobudzają fagoocytozę i wzrost liczby limfocytów T i komórek NK (ang. natural killers) (11, 23). Chronią także organizm przed nowotworami, zmniejszając syntezę prokancerogenów i kancerogenów w przewodzie pokarmowym (18, 19).
Zawartość mikroorganizmów w probiotyku mierzona jest w jednostkach tworzenia kolonii (CFU). Nie ma jednej uniwersalnej liczby bakterii dającej pożądany efekt. Dobór szczepu i jego podawanie zależne są od ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2815 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Choroby racic jako przyczyna brakowania Jako dominujące przyczyny brakowania krów ze stada wskazuje się: niepłodność, choroby gruczołu mlekowego i choroby racic. Znaczenie tych problemów w ciągu ostatnich 30 lat zdecydowanie wzrosło (8). Zwiększyła się również częstość występowania chorób racic, jest dziś znaczna i może dotyczyć nawet 70-80% zwierząt w stadzie (3). Szacuje się, że problem […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]