Kwasy tłuszczowe w diecie a profilaktyka stanu zapalnego
Źródła kwasów tłuszczowych
Źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przedstawiono w tabeli 2 (11) (str. 82). Głównymi źródłami jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 występują w oleju z nasion wiesiołka dziwnego i ogórecznika lekarskiego, natomiast z rodziny n-3 przede wszystkim w mięsie i tłuszczu ryb zimnowodnych. W warunkach polskich ze względu na powszechność występowania i niską cenę bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych wszystkich rodzin jest olej z rzepaku, szczególnie tłoczony na zimno i nierafinowany, w którym oprócz bardzo korzystnego składu kwasów tłuszczowych występują duże ilości roślinnych związków biologicznie czynnych korzystnie oddziałujących na cały organizm: stanoli roślinnych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, karotenoidów oraz związków polifenolowych.
Tab. 1. Efekty działania kwasów tłuszczowych z rodziny n-3
Tab. 2. Procentowy skład kwasów tłuszczowych w różnych olejach roślinnych i tłuszczu rybim
Tab. 3. Zalecane dzienne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Ze względu na metabolizm kwasów tłuszczowych i innych składników lipidowych oraz miejsce ich wbudowywania w strukturę błon cytoplazmatycznych suplementacja diety w te składniki musi być prowadzona przez długi okres czasu – minimum 6-8 tygodni, tyle bowiem potrzebne jest czasu na całkowitą wymianę puli kwasów tłuszczowych w organizmie.
Podsumowanie
Dobroczynny albo szkodliwy efekt składników lipidowych na zdrowie zwierząt i ludzi zależy w sposób bezpośredni od składu kwasów tłuszczowych. Dlatego bardzo istotne jest formowanie świadomości konsumentów i właścicieli zwierząt poprzez zalecanie ograniczanie w diecie ilości tłuszczu – maksymalna ilość energii pochodzącej z tłuszczu nie powinna przekraczać 30-35%. Należy pamiętać także, że ilość kwasów tłuszczowych nasyconych w diecie nie powinna przekraczać 10%, a głównym źródłem en...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]