Kwasy tłuszczowe w diecie a profilaktyka stanu zapalnego

Kwasy tłuszczowe w diecie a profilaktyka stanu zapalnego

Źródła kwasów tłuszczowych

Źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przedstawiono w tabeli 2 (11) (str. 82). Głównymi źródłami jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 występują w oleju z nasion wiesiołka dziwnego i ogórecznika lekarskiego, natomiast z rodziny n-3 przede wszystkim w mięsie i tłuszczu ryb zimnowodnych. W warunkach polskich ze względu na powszechność występowania i niską cenę bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych wszystkich rodzin jest olej z rzepaku, szczególnie tłoczony na zimno i nierafinowany, w którym oprócz bardzo korzystnego składu kwasów tłuszczowych występują duże ilości roślinnych związków biologicznie czynnych korzystnie oddziałujących na cały organizm: stanoli roślinnych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, karotenoidów oraz związków polifenolowych.

Tab. 1. Efekty działania kwasów tłuszczowych z rodziny n-3

Tab. 2. Procentowy skład kwasów tłuszczowych w różnych olejach roślinnych i tłuszczu rybim

Tab. 3. Zalecane dzienne spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Ze względu na metabolizm kwasów tłuszczowych i innych składników lipidowych oraz miejsce ich wbudowywania w strukturę błon cytoplazmatycznych suplementacja diety w te składniki musi być prowadzona przez długi okres czasu – minimum 6-8 tygodni, tyle bowiem potrzebne jest czasu na całkowitą wymianę puli kwasów tłuszczowych w organizmie.

Podsumowanie

Dobroczynny albo szkodliwy efekt składników lipidowych na zdrowie zwierząt i ludzi zależy w sposób bezpośredni od składu kwasów tłuszczowych. Dlatego bardzo istotne jest formowanie świadomości konsumentów i właścicieli zwierząt poprzez zalecanie ograniczanie w diecie ilości tłuszczu – maksymalna ilość energii pochodzącej z tłuszczu nie powinna przekraczać 30-35%. Należy pamiętać także, że ilość kwasów tłuszczowych nasyconych w diecie nie powinna przekraczać 10%, a głównym źródłem en...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy