Zalety i wady diet ewolucyjnych w żywieniu psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Zalety i wady diet ewolucyjnych w żywieniu psów

W ostatnim czasie rośnie liczba świadomych właścicieli psów, którzy analizują składy karm dostępnych na rynku, a także poszukują alternatywnych sposobów żywienia zwierząt. Jednym z nich są diety ewolucyjne, których głównym założeniem jest stosowanie pożywienia w możliwie największym stopniu zbliżonego do tego spożywanego przez wilka. Wśród nich możemy wyodrębnić cztery modele żywienia: BARF (Biologically Appropriate Raw Food), RMB (Raw Meaty Bones), Whole prey oraz Franken prey. Diety te oparte są na surowych, nieprzetworzonych produktach pochodzenia wyłącznie zwierzęcego lub z dodatkiem produktów roślinnych (24). Różnią się między sobą sposobem podawania produktów pochodzenia zwierzęcego – całe tuszki lub poszczególne wyręby (mięso z kością) albo mięso, podroby, kości oraz stosowaniem dodatku produktów pochodzenia roślinnego (warzyw i owoców).

Pomimo zwiększającej się popularności tych diet, wciąż niewiele jest publikacji naukowych na ich temat, a zwłaszcza takich, które potwierdzają ich wpływ na lepsze funkcjonowanie organizmu oraz zdrowie psów. Większość publikacji dotyczy przedstawienia wyłącznie zagrożeń i negatywnych skutków stosowania nieprzetworzonych surowców.

Zalety diet ewolucyjnych

Żywienie naturalne cechuje się dużą różnorodnością wykorzystywanych składników. Dodatkowo samodzielne przyrządzanie posiłków daje możliwość kontrolowania ich składu i wykluczenia produktów, które wywołują niepożądane efekty. Wszystko to zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, które najczęściej są wywoływane przez białka lub ujawniają się w wyniku regularnego podawania tego samego pokarmu (7, 21).

W komponowanych dawkach występują wyłącznie surowe, nieprzetworzone produkty. Dzięki temu wszystkie zawarte w nich składniki odżywcze pozostają w swej naturalnej postaci, nie tracąc swoistych właściwości (7). Jednym z takich składników jest tauryna – aminokwas siarkowy, który łączy się z kwasami żółciowymi i bierze udział w emulgacji tłuszczy. Warto tutaj wspomnieć, że...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.