Zalety i wady diet ewolucyjnych w żywieniu psów
Streszczenie
Ostatnio można zaobserwować wzrost popularności diet ewolucyjnych w żywieniu psów. Ich głównym założeniem jest wykorzystywanie nieprzetworzonych surowców pochodzenia wyłącznie zwierzęcego lub z niewielkim dodatkiem produktów roślinnych. Zwolennicy tych diet starają się odzwierciedlić sposób żywienia wilków. Celem pracy jest opisanie wad i zalet diet ewolucyjnych. Przeanalizowano również przykładowe dawki pokarmowe diet ewolucyjnych dla psa o masie ciała 20 kg. Określono, czy spełniają one zapotrzebowanie psa na wybrane składniki pokarmowe (białko, tłuszcz, energia metaboliczna, aminokwasy, składniki mineralne i witaminy).
Słowa kluczowe
psy, diety surowe, bilans, zaburzenia
Abstract
Recently a significant increase in people’s interest in „evolutionary” diets in canine nutrition has been observed. The main idea of those diets is using natural, unprocessed food derived from the animal tissue with a small addition of plant products. The enthusiasts of „evolutionary” diets aim at constructing the nutrition receipt similar to wolf’s feed. The aim of the paper is to present disadvantages and advantages of „evolutionary” diets. The exemplary food rations of „evolutionary” diets for dogs of 20 kg of weight were analyzed. The alimentary doses were analyzed according to a dog’s need of selected nutritional components (protein, fat, metabolic energy, aminoacids, minerals, vitamins).
Keywords
dogs, raw diets, nutritional balance, disturbances
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2600 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]