Zachowania związane z przyjmowaniem pokarmu a dieta
Takie zachowania przechodzące w nawyk są niezmiernie trudne do zmiany, choć z punktu widzenia psa są jak najbardziej na miejscu. Silny instynkt łowiecki pozwala na wytropienie i zlokalizowanie ukrytej „ofiary”, a samo szukanie jest największą atrakcją dla psa. Ponieważ dodatkowo wytropioną rzecz można zjeść, pies sam się nagradza, a tym samym motywuje do następnych „polowań” (11).
Problem spaczonego apetytu wynika w dużej mierze z zachowanego instynktu (polowania – poszukiwania i zjadania) przodka psa – wilka (11). Niemniej jednak u współczesnego psa powtarzalność tego zjawiska utrwala ten sposób „odżywiania się”, a pies czerpie satysfakcję z tego typu zajęcia. Przyczyny, a raczej hipotezy, pozwalające nam na wytłumaczenie tego zachowania nie są jednoznaczne. Z dietetycznego punktu widzenia mówi się o niedoborach pewnych składników w diecie, które predysponują do poszukiwania ich poza miejscem standardowego karmienia (dom – miska) (11).
Inna teoria skłania się do wytłumaczenia tego zjawiska w oparciu o zaburzenia dotyczące funkcjonowania układu nerwowego, które mogą polegać na wręcz obsesyjnej chęci zwrócenia na siebie uwagi właściciela. W tym przypadku mamy do czynienia z zaburzeniami psychosomatycznymi. Niektóre psy zjadają niejadalne przedmioty z nudów lub z chęci zwrócenia na siebie uwagi właściciela, który tylko wtedy wchodzi w kontakt słowny i zaczyna interesować się psem.
W niektórych przypadkach brak zaspokojenia określonych potrzeb zwierzęcia (w tym potrzeby pokrycia zapotrzebowania kalorycznego) może prowadzić do zachowań agresywnych. Od lat 90. XX w. bada się wpływ różnych składników pokarmowych na redukowanie agresji u psów. Pierwsze doświadczenia DeNapoli i wsp. (2000) oceniały wpływ ograniczenia zawartości białka w diecie psa na eliminowanie zachowań agresywnych w zależności od jej rodzaju (4). Badanie było prowadzone w 4 grupach psów, z agresją dominującą (12 osobników), terytorialną (12), nadaktywnością (12) oraz agresją nie wynikającą z problemów behawioralnych (14).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]