Zachowania związane z przyjmowaniem pokarmu a dieta
Typowym postępowaniem dietetycznym przy obniżonym łaknieniu lub braku łaknienia jest zwiększenie atrakcyjności podawanego posiłku oraz ograniczenie stresu. W celu podniesienia smakowitości pokarmu zazwyczaj zmienia się jego temperaturę (podgrzanie posiłku, dodatek ciepłej wody itp.), zawartość białka i tłuszczu (nośniki smaku) oraz konsystencję (zmiana pokarmu suchego na wilgotny lub na odwrót).
Zwiększenie smakowitości może nastąpić również poprzez dodanie cukru lub soli (psy), wprowadzenie diety świeżej (posiłki domowe) i trening behawioralny (wykorzystanie tendencji psów do poszukiwania pokarmów, a w przypadku kotów – do polowania – wprowadzenie różnego rodzaju kong i innych zabawek behawioralnych) (3).
Niemniej jednak w zaawansowanych przypadkach przedłużającej się anoreksji należy wprowadzić leki stymulujące apetyt i karmienie enteralne, z zastosowaniem sondy. Zazwyczaj zaleca się stosowanie sondy donosowej, którą zakłada się na krótki okres, 7-14 dni. Typową limitacją rodzaju stosowanej diety jest średnica sondy. Dlatego najwygodniejsze są diety proszkowe i płynne, ewentualnie w formie pasztetu zmiksowanego z wodą. W zależności od aktualnej potrzeby warto równocześnie wprowadzić leki antydepresyjne (np. mirtazapinum), których ubocznym, ale w tym przypadku pożądanym, efektem jest stymulacja apetytu, oraz odpowiednio zmodyfikować środowisko psa lub kota (miejsce karmienia, odpoczynku, zabawy).
Przeciwstawnym do anoreksji zachowaniem pokarmowym jest zwiększony apetyt (polyphagia) (5, 11). W niektórych sytuacjach (okres reprodukcji, wzrost, rekonwalescencja itp.) jest to pożądane zjawisko, niemniej jednak czasami przybiera postać apetytu spaczonego (pica). Niektóre psy, bez względu na rasę, wiek czy płeć, na spacerach zachowują się jak „odkurzacz”, a wszystko, co znajdą podczas przechadzki, jest zdecydowanie bardziej atrakcyjne niż nawet najbardziej wartościowy i smakowity pokarm podany przez właściciela.
Bardzo często zjadane są odchody zwierząt tego samego lub innego gatunku, zepsute resztki jedzenia czy przedmioty niejadalne, takie jak plastikowe worki, kamienie czy inne napotkane rzeczy. Spożywanie tego typu produktów, trudne do zaakceptowania dla właściciela, może jednocześnie prowadzić do dysfunkcji przewodu pokarmowego (wymioty, biegunki), a także do poważnego zatrucia (zepsuta żywność) lub nawet śmierci (trutka na szczury).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]