Dr n. wet. Agnieszka Kurosad – Dietetykę trzeba docenić, mieć dla niej czas i ją polubić
Jakie skutki może przynieść niewłaściwe żywienie zwierzęcia przez opiekuna? Czy otyłość to największe zagrożenie dla psa lub kota związane z niewłaściwym żywieniem?
Niewłaściwe żywienie czasami ma przebieg „ostry i natychmiastowy”, czyli u zwierzęcia występuje biegunka, wymioty i utrata apetytu. W tym przypadku, jeżeli dojdzie do analizy żywienia i wyłapania błędów oraz ich korekty, to pozwala to uchronić zwierzę przed ewentualnymi, poważniejszymi konsekwencjami pogłębianymi nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.
Jeżeli jednak błędy nie dają wyraźnych „objawów” – to często ich wyłapanie następuje w trakcie terapii konkretnej jednostki chorobowej.
Najbardziej typową chorobą, wynikającą z nadmiaru łatwostrawnej energii dostarczanej w postaci kalorycznego pokarmu, przekąsek itd. przy braku możliwości jej wydatkowania na ruch ‒ jest otyłość i nadwaga. I ta niestety ma poważne konsekwencje – nadmierne obciążenie stawów i kręgosłupa (bolesność, kulawizny, zmiany), wzrost ryzyka chorób serca, cukrzycy, itd., itp.
Alergie pokarmowe ‒ występują tak samo u zwierząt, jak i u ludzi. Na co najczęściej uczulone są zwierzęta? Czy mogą mieć nietolerancje? Jak to sprawdzić? Czym się objawiają?
Alergie i nietolerancje to zdecydowanie jeden z trudniejszych tematów w żywieniu zwierząt. Dużym problemem jest sama diagnostyka, ponieważ potwierdzenie/wykluczenia alergenu nadal odbywa się poprzez stosowanie diety eliminacyjnej i wykonanie testu prowokacji. Wyzwaniem jest również dopasowanie diety z atypowym źródłem białka, które jest bardzo trudno znaleźć, ze względu na powszechność stosowania różnych białek pochodzenia zwierzęcego w karmach bytowych. Na tą chwilę pozostały nam diety hydrolizowane jako najbardziej właściwe w procesie eliminacji alergenu oraz w dalszej terapii i diety monobiałkowe z białek atypowych, np. z białkiem owadów (np. larw muchy Hermetia illucenes). Dodatkowym istotny benefitem wykorzystania białka owadów jest również aspekt redukcji tzw. „śladu węglowego”. Białko owadów stanowi też nowe źródło tauryny do wykorzystania, a sam tłuszcz – to bogate źródło kwasu laurynowego.
Mówiąc natomiast o nietolerancji mamy na myśli przede wszystkim nietolerancję laktozy oraz glutenu. Ta ostatnia jest dość rzadko diagnozowana u psów i w tej chwili wiemy, że dotyczy kilku ras psów: sterów irlandzkich, border terierów oraz być może maltańczyków. U seterów ma postać chronicznej biegunki z postępującym wyniszczeniem, będącym konsekwencją zespołu niewchłaniania substancji odżywczych. Natomiast u border terierów nietolerancja glutenu jest powiązana z zespołem napadowej dyskinezy (wcześniej opisywany jako CECS ‒ canine epileptoid cramping syndrome). Natomiast u maltańczyków poza podłożem genetycznym, nietolerancja glutenu może być przyczyną zaburzeń neurologicznych i wydaje się, że można je kontrolować poprzez wprowadzenie diety bezglutenowej.
Czy żywienie zwierząt ma swoje trendy tak jak w przypadku ludzi? Czy występują diety, które są „modne”? Jeśli tak to jakie? Czy podążanie za nimi jest bezpieczne?
Tak, podobnie jak w żywieniu człowieka – w żywieniu zwierząt też są mniej lub bardziej popularne „trendy”. Zawsze dużo emocji budzi dieta surowa, w różnych swoich odmianach – BARF (biologicznie adekwatna dieta surowa), Franken prey, Whole prey, podobnie jak wcześniej dieta wegetariańska, czy nawet wegańska. Nas, jako lekarzy interesuje dieta w aspekcie swoich walorów odżywczych, bezpieczeństwa stosowania (bezpieczeństwo mikrobiologiczne) oraz adekwatności w stosunku do kontroli określonej jednostki chorobowej.
Na jakim poziomie jest żywienie i dietetyka zwierząt domowych w Polsce jeśli mowa o wiedzy lekarzy weterynarii? Wydaje się, że ta dziedzina medycyny weterynaryjnej wręcz nie powinna stać w miejscu, jakie więc innowacje zostały wprowadzone w tym temacie w ciągu ostatnich lat?
Wydaje mi się, że żywienie i dietetyka jest na całkiem dobrym poziomie w Polsce, możemy korzystać z dostępu do najnowszej literatury, mamy bardzo dobrych lekarzy, dobre wsparcie dietetyczno-suplementowe. Na konferencjach, kongresach, czy bardziej teraz popularnych webinariach zawsze jest dodatkowa informacja związane z dietą, czy żywieniem.
Żywienie, dietetyka rozwija się można powiedzieć, że w zgodzie z kierunkiem rozwoju rolnictwa i przemysłu. To wykorzystanie typowych źródeł surowców, ale w bardziej odżywczej (a tym samym atrakcyjniejszej) dla zwierzęcia formie, np. karma sucha ze świeżym lub świeżo przygotowanym mięsem, wprowadzania alternatywnych źródeł białka (z owadów) w celu redukcji „śladu węglowego”, czy proekologiczne opakowania – to też element związany z żywieniem. Jeżeli ktoś chce żywić sposobem domowym – też ma możliwość, ważne by żywienie było zbilansowane.
Szereg innowacji dotyczy również suplementów diety i tu również wiąże się to nie tylko z wykorzystaniem substancji czynnych z określonych źródeł (zioła, owoce, warzywa itd.), ale i innowacyjnych form produktu – kapsułki typu twist off, strzykawki dozujące, żelki, itd.
Tak naprawdę jest jeszcze wiele rzeczy, które można by zrobić, ale jak większość – wymagają przemyślenia, dopracowania i…akceptacji przez konsumenta-zwierzę.
Rozmawiała: Karolina Osys
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2868 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]