Gluten – (nie)obecny, (nie)szkodliwy – zalecać czy odradzać produkty z glutenem w żywieniu zwierząt towarzyszących? - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Gluten – (nie)obecny, (nie)szkodliwy – zalecać czy odradzać produkty z glutenem w żywieniu zwierząt towarzyszących?

Streszczenie

Gluten u ludzi jest przyczyną choroby trzewnej, nietolerancji czy nieceliakalnej nadwrażliwości. U psów, poza opisanymi przypadkami nietolerancji glutenu u seterów irlandzkich i border terrierów, nadal jest to choroba rzadka lub rzadko diagnozowana. Poza badaniami laboratoryjnymi (przeciwciała/bioptat) rozpoznanie nietolerancji glutenu opiera się na odpowiedzi organizmu na wprowadzenie diety bezglutenowej. W artykule przedstawiono opis dwóch przypadków psów z objawami przewlekłej biegunki, u których pojawiło się podejrzenie nadwrażliwości na gluten.

Słowa kluczowe

gluten, pies, dieta

Abstract

Gluten in humans may cause celiac disease, intolerance and non-celiac hypersensitivity. In dogs, apart from described cases of gluten intolerance in Irish Setters and Border Terriers, the diseases derived from adverse reactions to gluten are still rare. In addition to laboratory tests (antibody/biopsy assessment), diagnosis of gluten intolerance is based on the body response to a gluten free diet. The paper describes two clinical cases of dogs suspected of having gluten sensitivity with symptoms of chronic diarrhea

Keywords

gluten, dog, diet

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.