Wybrane aspekty wykonywania zawodu technika weterynarii – cz. II - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wybrane aspekty wykonywania zawodu technika weterynarii – cz. II

Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt

Zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie technika weterynarii z dnia 7 lutego 2012 roku szkoła (technikum weterynaryjne, szkoła policealna) przygotowuje ucznia do uzyskania uprawnień do wykonywania usług inseminacyjnych zwierząt, których nabycie potwierdzane jest egzaminem przeprowadzanym przez podmiot, który uzyskał zgodę ministra właściwego do spraw rolnictwa zgodnie z Ustawą z dnia 29 czerwca 2007 roku o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 133, poz. 921, z późn. zm.). Podkreślić należy, że samo uzyskanie tytułu technika weterynarii nie uprawnia do przeprowadzania zabiegów sztucznej inseminacji. Technik weterynarii musi jeszcze zdać z wynikiem pozytywnym egzamin, potwierdzający jego kwalifikacje w tym zakresie, ponieważ zapis art. 34 ust. 3 przedmiotowej ustawy uprawnia do wykonywania zabiegu sztucznego unasienniania w ramach usługi sztucznego unasienniania zwierzęcia przez lekarzy weterynarii, a także inne osoby, które złożyły z wynikiem pozytywnym egzamin kończący szkolenie z zakresu sztucznego unasienniania danego gatunku zwierząt gospodarskich.

Inne możliwości zatrudnienia osoby z tytułem technika weterynarii

Oprócz „podstawowej” formy wykonywania zawodu przez technika weterynarii (jako asystenta lekarza weterynarii) osoba posiadająca tytuł technika weterynarii może pracować między innymi w następujących zawodach: weterynaryjny kontroler sanitarny, laborant weterynaryjny i kontroler higieny mięsa.

Weterynaryjny kontroler sanitarny

W zakres obowiązków weterynaryjnego kontrolera sanitarnego (kod zawodu: 322604) wchodzi w ramach państwowego nadzoru weterynaryjnego kontrola warunków sanitarnych i weterynaryjnych wytwarzania, przetwarzania i składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach i zakładach przetwórstwa mięsnego, zakładach drobiarskich, zakładach przetwórstwa rybnego, oborach, zlewniach mleka i zakładach mleczarskich, zakładach badania i przetwarzania dziczyzny, chłodniach składowych. Do zadań zawodowych weterynaryjnego kontrolera sanitarnego można zaliczyć między innymi: kontrolę stanu sanitarnego wytwarzania, przetwarzania i składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (kontrola surowców, czystości pomieszczeń i urządzeń, higieny personelu i aktualności ich książeczek zdrowia, przestrzegania technologii wytwarzania itp.), ściąganie próbek z innych faz wytwarzania (w tym próbek mleka w skupie) do badań laboratoryjnych, ich zabezpieczanie i znakowanie, sporządzanie protokołów z kontroli sanitarnej (porównywanie z wymogami i zestawieniami wyników kontroli), powiadamianie przełożonych o stwierdzonych uchybieniach, badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych i mięsa i drobiu, królików, nutrii, dziczyzny i ryb.

Laborant weterynaryjny

Laborant weterynaryjny (kod zawodu: 324001) wykonuje, pod nadzorem kierownika pracowni laboratorium weterynaryjnego, badania analityczne tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyczne oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego, z wykorzystaniem sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników. Do jego czynności zawodowych należy: przyjmowanie i rejestrowanie materiałów do badań, przygotowywanie odczynników, pożywek, preparatów itp., wykonywanie badań analitycznych, mikrobiologicznych, chemicznych, toksykologicznych, parazytologicznych, histopatalogicznych, biologicznych, z wykorzystaniem szkła laboratoryjnego, odczynników, sprzętu i aparatury laboratoryjnej, opracowywanie i rejestrowanie wyników badań, utrzymywanie aparatury i sprzętu laboratoryjnego (cieplarki, wirówki, autoklawy, suszarki, mikroskopy, spektrofotometry, kolorymetry, wagi itd.) w dobrym stanie technicznym, zapewnianie zaopatrzenia pracowni w szkło, odczynniki, pożywki i ich racjonalnego wykorzystywania, unieszkodliwianie materiału zakaźnego i toksycznego, nadzorowanie prawidłowości mycia szkła przez pomoce laboratoryjne, utrzymywanie porządku w pracowni.

Kontroler higieny mięsa

Kontroler higieny mięsa (kod zawodu: 325506) wykonuje czynności pomocnicze w zakresie badania zwierząt rzeźnych i mięsa pod nadzorem lekarza weterynarii. W zawodzie wykonuje następujące czynności: przygotowuje zwierzęta do uboju poprzez sprawdzanie stopnia zmęczenia i pobudzenia zwierząt oraz ewentualnych objawów choroby poprzez mierzenie wewnętrznej ciepłoty ciała zwierząt. Ponadto jest odpowiedzialny za: znakowanie w celach identyfikacyjnych tusz i ich części, dokonywanie oględzin tusz, głów, narządów wewnętrznych, rutynowe nacinanie węzłów chłonnych i tkanek, wykrywanie włośni, sporządzenie protokołu z dokonanej kontroli.

Podsumowanie

Jak wynika z przedstawionych rozważań, obowiązujące przepisy w zakresie statusu zawodowego i wykonywania zawodu wymagają doprecyzowania i ujednolicenia. Od lat toczy się dyskusja o utworzeniu kierunku studiów „pielęgniarstwo weterynaryjne” i opracowaniu odrębnego aktu prawnego regulującego wykonywanie zawodu technika weterynarii. O ile kwestionowanie pomysłu utworzenia nowego kierunku studiów wydaje się zasadne, o tyle konieczność opracowania jednolitego aktu prawnego regulującego zasady wykonywania zawodu przez techników weterynarii jest potrzebna. Brak pogłębionej analizy tego zagadnienia nie wpływa korzystnie na przyszłość zawodu.

Piśmiennictwo dostępne u autora.

lek. wet. Rafał Ciagarlak

Znajdź swoją kategorię

2757 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy