Użyteczność diety monobiałkowej przy diagnozie nietolerancji pokarmowej - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Użyteczność diety monobiałkowej przy diagnozie nietolerancji pokarmowej

Streszczenie

Nietolerancją pokarmową nazywamy zaburzenia, które powstają w wyniku reakcji immunologicznej na antygeny zawarte w pokarmie. Antygenami pokarmowymi są białka o dużej masie cząsteczkowej (głównie glikoproteiny) lub związki drobnocząsteczkowe, do których należy większość dodatków pokarmowych. Dostępne są dwie metody modyfikacji dotychczasowej diety psa: wprowadzenie alternatywnych składników, których pies wcześniej nie próbował (tego typu dieta wykluczająca może być niezwykle efektywna), lub wybór karmy zawierającej hydrolizowane białka (poddane specjalnemu procesowi enzymatycznemu, w trakcie którego rozbijane są na małe ogniwa – powstałe proteiny są tak małe, że nie są w stanie wywołać reakcji alergicznej).

Słowa kluczowe

dieta monobiałkowa, nietolerancja pokarmowa, alergeny, pies

Abstract

Food intolerance is defined as disturbances resulting from immunologic reaction to food antigens, such as high molecular mass protein (mainly glycoprotein) or low molecular mass substances (the majority of food additives). The dog diet can be modified in two ways: (1) using the diet with the components fed to the dog for the first time (the method might be highly effective) or (2) choosing the hydrolyzed diet (including protein enzymatically hydrolyzed to very small, non-allergic particles).

Keywords

protein mono diet, food intolerance, allergens, dog

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2773 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy