Rola postępowania dietetycznego w żywieniu przewlekle chorych psów i kotów
Potrzeby żywieniowe przewlekle chorych psów i kotów
Mimo wielkiego postępu nauk żywieniowych związanych bezpośrednio z żywieniem psów i kotów, wiele kwestii dotyczących wymagań żywieniowych przewlekle chorych zwierząt pozostaje niejasnych. W pewnych okolicznościach przyjmuje się, że wskazania co do wartości odżywczej diety u zwierząt są podobne do wymagań ludzi dotkniętych podobnymi chorobami. Należy jednak pamiętać, że mogą istnieć znaczące różnice gatunkowe, które sprawiają, że takie bezpośrednie porównania i ekstrapolacje są niewłaściwe.
Dane eksperymentalne potwierdzają konieczność uwzględnienia wyższego zapotrzebowania na energię i białko w wyniku różnych stanów chorobowych, ale nadal nie jest jasne, w jakim stopniu te wartości należałoby interpretować (tab. 1). Ze względu na brak ostatecznych danych sugerujących inaczej obecnie zaleca się rozpoczęcie wsparcia żywieniowego, gdy tylko zostanie to uznane za bezpieczne i początkowo należy sugerować się dziennym rekomendowanym zapotrzebowaniem energetycznym (DER). Dopiero stwierdzenie stanu niedożywienia lub rozpoczęcie postępowania dietetycznego wymusza zwiększenie zapotrzebowania powyżej wartości DER, ale w zakresie weryfikowanym przez dodatkowe parametry, takie jak: skala BCS, stężenie albumin i globulin, stężenie trójglicerydów, stężenie transferryny we krwi czy stężenie azotu mocznikowego w moczu (9, 10).
Celem wsparcia żywieniowego jest optymalizacja syntezy białek i zachowanie beztłuszczowej masy ciała. Mając to na uwadze, obecnie zaleca się podawanie od 5 g do 6 g białka/100 kcal (25-35% całkowitej energii) u psów i 6 g do 8 g białka/100 kcal (30-40% całkowitej energii) u kotów (11). Osobniki z nietolerancją białek (np. encefalopatia, ciężka azotemia) powinny otrzymywać zmniejszone ilości białka (np. 3-4 g białka/100 kcal), podobnie jak psy i koty z przewlekłą niewydolnością nerek – chociaż w tym przypadku zdecydowanie niezalecane jest zmniejszenie ilości białka w diecie poniżej wartości bytowych. Z kolei wyższe zapotrzebowanie na białko będzie wymagane u pacjentów z katabolizmem białkowym, u których obserwuje się jednocześnie hiperlipidemię. Podobnie pacjenci z hiperglikemią lub hiperlipidemią wymagają podawania odpowiednio mniejszych ilości węglowodanów prostych i tłuszczu.
W jaki sposób efektywnie dożywić organizm?
W celu intensywnego dożywienia organizmu stosowane są dwie metody: żywienie dojelitowe podawane przez sondę nosowo-żołądkową lub nosowo-jelitową i żywienie pozajelitowe (parenteralne). Obie metody są przedmiotem dyskusji, ale bazując na wynikach badań prowadzonych przez zespoły medyków ludzkich, warto uwzględnić te obserwacje w postępowaniu dotyczącym psów i kotów przewlekle chorych. Randomizowane badania nie wykazały żadnej istotnej różnicy w śmiertelności pacjentów dożywianych obiema metodami, ale żywienie dojelitowe wiązało się z wyższym ryzykiem powikłań żołądkowo-jelitowych (12, 13).
Aktualne międzynarodowe wytyczne dotyczące żywienia jednolicie zalecają preferencyjne stosowanie żywienia dojelitowego u pacjentów w stanie krytycznym, którzy nie są w stanie pobrać drogą tradycyjną wystarczającej wartości odżywczej pochodzącej z diety. Korzyści fizjologiczne – maksymalizacja funkcji przewodu pokarmowego do wchłonięcia składników odżywczych – wskazują, że jeżeli tylko istnieje taka możliwość, to zawsze warto promować żywienie dojelitowe jako wydajniejszą metodę dożywiania. Jednakże w niektórych przypadkach samo żywienie dojelitowe może być niewystarczające do osiągnięcia celów dożywienia energetycznego i białkowego, szczególnie w fazie ostrej choroby lub w przypadku nietolerancji przewodu pokarmowego. W medycynie ludzkiej nawet ciężka posocznica czy wstrząs septyczny nie zostały uznane za wyraźne przeciwwskazania w wytycznych do stosowania żywienia dojelitowego (14).
Aby uniknąć dużych skumulowanych niedoborów energii i białka istnieje możliwość łączenia żywienia dojelitowego z żywieniem pozajelitowym, szczególnie w początkowej fazie leczenia i/lub zniesienia niedożywienia. Wyniki metaanaliz wśród pacjentów ludzkich wykazały, że leczenie skojarzone żywieniem do- i pozajelitowym prowadziło do zwiększonego dostarczania składników odżywczych (aminokwasy, kwasy tłuszczowe) u ciężko chorych pacjentów, przy braku statystycznie istotnego wpływu łączonego żywienia, w porównaniu z samym żywieniem dojelitowym, na którykolwiek z analizowanych punktów końcowych: śmiertelność, czas regeneracji organizmu czy średni czas hospitalizowania. Jednocześnie autorzy wskazują, że nie należy rozpoczynać żywienia pozajelitowego, dopóki nie zostaną wypróbowane wszystkie strategie mające na celu maksymalizację tolerancji żywienia dojelitowego (15).
Mimo że w przypadku żywienia psów i kotów wspomniane wyżej metody żywienia: dojelitowe i pozajelitowe stają się powszechną praktyką, nadal podstawowym modelem jest tradycyjnie podawana dieta weterynaryjna. Jej skład, postać oraz częstotliwość podawania powinny spełniać przede wszystkim wymogi diety lekkostrawnej. Obecność czynników obniżających wchłanianie składników odżywczych ze światła przewodu pokarmowego musi być zredukowana do niezbędnego minimum. Szczególną uwagę należy skupić na odpowiedniej wartości odżywczej oraz bezpieczeństwie. Dlatego też w tym przypadku dieta oparta na surowym mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego ze względu na ryzyko zatruć pokarmowych i intoksykacji nie powinna być stosowana.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2828 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Przyjmuje się, że okres bezrujowy u krów mlecznych to okres 60 dni po wycieleniu, w którym nie występują objawy rujowe. Brak cyklicznej pracy jajników wynika z braku stymulacji ze strony przysadki mózgowej. Pierwotną przyczyną tych zaburzeń jest niewłaściwe żywienie i warunki przebywania zwierząt połączone ze wzrastającą produkcją mleka. „Cicha ruja” to sytuacja, w której cykl […]
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Przyjmuje się, że okres bezrujowy u krów mlecznych to okres 60 dni po wycieleniu, w którym nie występują objawy rujowe. Brak cyklicznej pracy jajników wynika z braku stymulacji ze strony przysadki mózgowej. Pierwotną przyczyną tych zaburzeń jest niewłaściwe żywienie i warunki przebywania zwierząt połączone ze wzrastającą produkcją mleka. „Cicha ruja” to sytuacja, w której cykl […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]